Κοσμος

Γαλλία: Έρευνα σε σαλαφιστικά τζαμιά

Η πρωτοβουλία για την έρευνα έγινε μετά από καταγγελίες για προσηλυτισμό και για ιδεολογικο-θρησκευτική δικαιολόγηση της ένοπλης τζιχάντ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζαμί στην πόλη Αλόν της Γαλλίας
Τζαμί στην πόλη Αλόν, στην περιοχή του Λε Μαν, στη βόρεια Γαλλία © Google Street View

Γαλλία: Τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών προσπαθούν να εντοπίσουν τις χρηματικές πηγές των σαλαφιστικών τζαμιών και να ελέγξουν το κήρυγμα της τζιχάντ

Πάγωσαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του τζαμιού της πόλης Αλόν, στην περιοχή του Λε Μαν, στη βόρεια Γαλλία. Από τις 8 Οκτωβρίου, με εντολή του υπουργείου Οικονομικών, μια σειρά ισλαμιστικές οργανώσεις στη Γαλλία -σύλλογοι, κατηχητικά σχολεία, θεολογικές σχολές και τζαμιά- καλούνται να ελεγχθούν σχετικά με τις χρηματοδοτικές τους πηγές και τις επαφές τους με τρομοκρατικές οργανώσεις. Παραλλήλως, το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει αν τα κηρύγματα και οι θρησκευτικές πρακτικές τόσο του τζαμιού όσο και του κορανικού σχολείου της Αλόν προωθούν το ριζοσπαστικό σαλαφιστικό Ισλάμ.

Στις δυο οργανώσεις που υπόκεινται έλεγχο ανήκουν περίπου 300 μουσουλμάνοι, κάτοικοι της πόλης που έχει πληθυσμό 11.000. Η πρωτοβουλία για την έρευνα έγινε μετά από καταγγελίες για προσηλυτισμό και για ιδεολογικο-θρησκευτική δικαιολόγηση της ένοπλης τζιχάντ, καθώς και για επαίνους στους «μάρτυρες» που χάνουν τη ζωή τους σε τρομοκρατικές πράξεις. Διαμαρτυρίες που κατατέθηκαν στον δήμο και στην αστυνομία της Αλόν κάνουν λόγο για επιβολή της σαρία σε συνοικίες της πόλης όπου περίπου 100 άτομα φέρονται να διατηρούν σχέσεις με τρομοκρατικά δίκτυα. Προς το παρόν πάντως, μόνον οκτώ εξ αυτών έχουν κληθεί σε απολογία σχετικά με τη χρηματοδότηση του τζαμιού και του κορανικού σχολείου. Στις 13 Οκτωβρίου άνοιξε παρόμοια έρευνα σε ισλαμιστική ένωση στο Στρασβούργο όπου λειτουργούν 15 τζαμιά.

Ήδη, μέσω αυτής της αργής επιχείρησης που έχει αρχίσει από το 2016, έχει κλείσει το τζαμί στο παρισινό προάστιο Παντέν, το οποίο φέρεται να είχε εκθρέψει τη συμμορία του Πάρκου Μπυτ-Σομόν. Η ισλαμιστική συμμορία Μπυτ-Σομόν σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος και με τους μαχητές του στη Συρία. Από τα 2.500 τζαμιά στη Γαλλία, τα 147 θεωρούνται σαλαφιστικά. Η αναλογία είναι περίπου ίδια στο γειτονικό Βέλγιο όπου λειτουργούν 328 τζαμιά για 800.000 μουσουλμάνους: ένας αριθμός που έχει διπλασιαστεί μέσα σε 15 χρόνια. Ένα από τα ριζοσπαστικά τζαμιά στο Βέλγιο είναι το κεντρικό τζαμί των Βρυξελλών, δημιουργία του Σαουδάραβα βασιλιά Φεϊζάλ το 1967, στο οποίο έχει γίνει σύσταση «να κατεβάσει τους τόνους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ