- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η ύπαρξη περισσότερου πρασίνου μειώνει τα κρούσματα κορωνοϊού
Το πόρισμα της επιστημονικής μελέτης
Όσους περισσότερους χώρους πρασίνου έχει μια περιοχή τόσα λιγότερα είναι τα κρούσματα κορωνοϊού, διαπίστωσε για πρώτη φορά νέα αμερικανική μελέτη.
Η ύπαρξη περισσότερου πρασίνου σε μια περιοχή μειώνει τα κρούσματα κορωνοϊού, όπως απέδειξε νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που συσχέτισε τους χώρους πρασίνου με τον κίνδυνο νόσησης από κορωνοϊό.
Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Αστικής Φύσης του επιστημονικού ινστιτούτου San Francisco Estuary Institute (SFEI) του Σαν Φρανσίσκο και του Κολεγίου Γεωπονικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ιλινόι, με επικεφαλής την Έρικα Σπότσγουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα βιωσιμότητας «Nature Sustainability», μελέτησαν στατιστικά στοιχεία σε επίπεδο γειτονιάς και ζωνών ταχυδρομικού κώδικα για 17 αμερικανικές πόλεις, αφενός σε σχέση με το διαθέσιμο πράσινο που υπήρχε για τους κατοίκους (σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους όπως πάρκα και κήπους), καθώς και τον αριθμό κρουσμάτων σε κάθε περιοχή.
Διαπιστώθηκε ότι σε κάθε αύξηση κατά 0,1% του δείκτη ύπαρξης πρασίνου (Normalized Difference Vegetation Index) αντιστοιχούσε μείωση κατά 4,1% στα διαγνωσμένα κρούσματα κορωνοϊού. Για κάποιο λόγο εάν ένας άνθρωπος ζει σε περιοχή με πολλά δέντρα και γενικότερα με πολύ πράσινο γύρω του, φαίνεται να κινδυνεύει λιγότερο να μολυνθεί από τον κορωνοϊό.
«Εκπλαγήκαμε που βρήκαμε ότι το περισσότερο πράσινο σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά Covid-19», δήλωσε η Σπότσγουντ. Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Μινγκ Κούο του Πανεπιστημίου του Ιλινόι, είναι ότι, όπως έχουν δείξει και άλλες μελέτες, όσο στενότερη και συχνότερη επαφή με τη φύση έχει κάποιος, τόσο ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημά του, και έτσι έχει ισχυρότερη άμυνα έναντι γενικότερα των λοιμώξεων. Άρα και στην περίπτωση του κορωνοϊού μπορεί να τον καταπολεμήσει καλύτερα, πριν η λοίμωξη εδραιωθεί ή εμφανίσει συμπτώματα.
«Αυτό ισχύει για όλους τους ιούς που έχουμε μελετήσει, συνεπώς δεν θα αποτελούσε έκπληξη να αφορά επίσης και τον ιό που προκαλεί την Covid-19. Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα σωρό άλλους τρόπους που η φύση βοηθά στην καταπολέμηση των ασθενειών, όπως είναι η μείωση του στρες. Άρα, στην πραγματικότητα, μάλλον θα ήταν προβληματικό εάν δεν βρίσκαμε τη φύση να έχει έναν προστατευτικό ρόλο απέναντι στην Covid-19», ανέφερε η δρ Κούο.
Η έκθεση στο πράσινο δεν μειώνει μόνο το στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά επίσης μειώνει τη ρύπανση του αέρα, η οποία και αυτή έχει συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα λοίμωξης από κορωνοϊό. Ακόμη, όσοι ζουν σε σπίτια με κήπους ή κοντά σε πάρκα και άλλους χώρους πρασίνου, είναι πιθανότερο να έρχονται σε κοινωνικές επαφές σε υπαίθριους και όχι σε κλειστούς χώρους, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
Γι' αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σημαντικό οι δήμοι να κρατούν ανοικτά, ασφαλή και προσβάσιμα τα πάρκα, άλση και άλλους χώρους πρασίνου. «Σε βάθος χρόνου», σύμφωνα με την Κούο, «είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα ανισότητα με το φύτεμα δέντρων και άλλες παρεμβάσεις αύξησης του πρασίνου στις φτωχότερες γειτονιές. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως το πρασίνισμα μπορεί να έχει σημαντική αξία για τη δημόσια υγεία πολύ πέρα από την πανδημία».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Όταν η επιθυμία για ανατροπή γίνεται εφιάλτης
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
«Όσοι θέλουν να δουν τον χαρακτήρα μας, ας κοιτάξουν την Κύπρο»
Συμφωνία, εκεχειρία, εξέγερση ή αποχώρηση των ΗΠΑ
Η νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Μεσσίνα της Σικελίας
Επιτήδειοι χρησιμοποιούν λογότυπα μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Euronews, παραποιώντας αυθεντικά βίντεο
Οι πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες
Οι αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του προκαλούν μαζικές ακυρώσεις συνεργασιών
Περίπου 635 εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται η περιουσία του μέχρι τη στιγμή του θανάτου του
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Δείτε βίντεο από το σημείο της τραγωδίας
«Εμείς είμαστε εκείνοι που θα αποφασίσουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», διεμήνυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Κίεβο στέλνει στρατιωτικούς σε Κατάρ, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία για αντιμετώπιση ιρανικών drone
Αμερικανική παρέμβαση για να αποφευχθεί κλιμάκωση και πλήγμα στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.