Κοσμος

Ξεσπά η χήρα Κασόγκι για την πώληση Νιουκάστλ στους Σαουδάραβες

«Μου ραγίζει την καρδιά»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H χήρα του Κασόγκι Χατιτζέ Τζενγκίζ βάλει κατά της πώλησης της Νιουκάστλ σε Σαουδάραβες
Χατιτζέ Τζενγκίζ © EPA/SEDAT SUNA

Η χήρα του δολοφονηθέντος Τζαμάλ Κασόγκι, Χατιτζέ Τσενγκίζ έβαλε, με αφορμή την πώληση της Νιούκαστλ, κατά του Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η Χατιτζέ Τσενγκίζ, χήρα του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ξεσπά για την είδηση της πώλησης της Νιουκάστλ στο Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας του οποίου ηγείται έμμεσα ο Πρίγκηπας Διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, 

Η Τουρκάλα σχολίασε «η πώληση της Νιουκάστλ μου ραγίζει την καρδιά, είμαι πολύ απογοητευμένη. Αυτό που κάνω από τότε που δολοφονήθηκε είναι να αναζητώ δικαιοσύνη για εκείνον. Και ξαφνικά βλέπω παντού στις ειδήσεις για την πώληση της ομάδας. Μην το κάνετε αυτό. Φαίνεται πως οι οπαδοί δεν νοιάζονται για ό,τι συνέβη στον Τζαμάλ, νοιάζονται μόνο για την οικονομική κατάσταση του κλαμπ. Θέλω να τους θυμίσω πως υπάρχουν πράγματα πιο σημαντικά. Πρέπει να τους στείλετε το μήνυμα πως δεν μπορούν να αγοράσουν έτσι απλά μια ομάδα μετά από όσα έκαναν. Σεβαστείτε τη μνήμη του Τζαμάλ, που πλήρωσε το τίμημα για την ελευθερία του λόγου».

ΗΠΑ: Ένοχη η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας για τη δολοφονία Κασόγκι

Υπενθυμίζεται πως ο Κασόγκι ήταν δημοσιογράφος που ασκούσε κριτική στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τη δολοφονία του να παρουσιάζεται ως υποκινούμενη από την σαουδαραβική κυβέρνηση.  Ο Κασόγκι, που διέμενε στις ΗΠΑ και συνεργαζόταν ως αρθρογράφος με την εφημερίδα Washington Post, γράφοντας επικριτικά κείμενα για την πολιτική που εφάρμοζε ο πρίγκιπας διάδοχος, δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη από μια ομάδα προσώπων που συνδέονταν με τον Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν.

Σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε να δοθεί στη δημοσιότητα την άνοιξη, ο πρίγκιπας διάδοχος θεωρούσε τον Κασόγκι ως «απειλή για το βασίλειο» και γενικότερα τασσόταν υπέρ της προσφυγής σε βίαια μέσα, εάν χρειαζόταν, για να τον φιμώσουν. Είναι «άκρως απίθανο» οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι να εκτέλεσαν την επιχείρηση εναντίον του Κασόγκι χωρίς την έγκριση του Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα» ότι ο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν «ενέκρινε την επιχείρηση» στην Κωνσταντινούπολη για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Κασόγκι, προστίθεται σε αυτό το τετρασέλιδο κείμενο.

«Ο MbS μου πήρε τον Τζαμάλ, τον πήρε από μένα κι από όλο τον κόσμο. Θα φροντίσετε να λογοδοτήσει ή θα ανταμείψετε αυτούς τους δολοφόνους;», είπε πρόσφατα απευθυνόμενη προς τις ΗΠΑ, η χήρα του Τζαμάλ Κασόγκι κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας στην οποία κάλεσαν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε πριν εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ ότι θα φρόντιζε να «πληρώσουν» οι σαουδάραβες ηγέτες που ευθύνονται για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και ότι θα τους αντιμετώπιζε σαν «παρίες».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ