Κοσμος

K. Mητσοτάκης: Ανάγκη για κοινό σύμφωνο για τη μετανάστευση

«Βαθύτατα ευρωπαϊκό θέμα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης © (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Την ανάγκη ύπαρξης ενός κοινού συμφώνου για τη μετανάστευση έθιξε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σάμο.

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη οφείλει να καταλήξει σε ένα κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, που θα επιμερίζει με δίκαιο τρόπο τις ευθύνες διαχείρισης του σύνθετου αυτού προβλήματος που αφορά την Ευρώπη συνολικά, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σάμο, πριν επισκεφθεί τη νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο. Ο πρωθυπουργός μάλιστα έκανε λόγο για «βαθύτατα ευρωπαϊκό ζήτημα».

Αναφερόμενος στη δομή της Σάμου, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι σημαντική ημέρα για τη Σάμο και σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή για να συζητήσει και να αξιολογήσει όλες τις επιλογές που θα προτείνει η τοπική κοινωνία. Πρόσθεσε επίσης πως θα εξεταστούν προτάσεις για τη δημιουργία χώρων αναψυχής και άθλησης, χώρων εκπαίδευσης, ακόμη και για το πού θα στεγαστεί το καινούργιο δημαρχείο.

Όπως είπε, η νέα δομή είναι σύγχρονη, ασφαλής, με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο. «Μια δομή της οποίας ο σκοπός είναι να φιλοξενεί προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θα φθάνουν στη Σάμο έως ότου κριθεί-αξιολογηθεί εάν αυτοί πρέπει να τύχουν καθεστώτος προστασίας. Να πάρουν δηλαδή άσυλο ή σε περίπτωση που δεν πάρουν άσυλο να επιστραφούν βάσει των διεθνών συμφωνιών στις χώρες προέλευσής τους ή στην Τουρκία. Όπως ορίζει εξάλλου η κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

 «Η δομή σήμερα φιλοξενεί περί τους 300 πρόσφυγες και μετανάστες. Προφανώς, κύριε δήμαρχε, έχει μεγαλύτερη δυναμικότητα, εκτιμούμε όμως ότι αυτή θα είναι αχρείαστη. Δείτε το ως μία ασφαλιστική δικλείδα στην απευκταία περίπτωση που τα πράγματα χειροτερεύσουν και πάλι έντονα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος, ο βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ