Κοσμος

Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ: Πιαστήκαμε στον ύπνο στο Αφγανιστάν

«Θα ήταν ανέντιμο να ισχυριστώ κάτι άλλο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ενώπιον του Κογκρέσου
O Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ενώπιον του Κογκρέσου © Getty Images

Προ εκπλήξεως βρέθηκε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας όταν κατέρρευσε ο αφγανικός στρατός μπροστά στους Ταλιμπάν, παραδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε σήμερα στο Κογκρέσο πως η κατάρρευση του αφγανικού στρατού και η επέλαση των Ταλιμπάν κατέλαβαν εξαπίνης το Πεντάγωνο. Ο Όστιν παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθος υπολογισμοί στον πολυετή πόλεμο της Αμερικής, περιλαμβανομένης της διαφθοράς και του πεσμένου ηθικού στις τάξεις των Αφγανών.

«Το γεγονός ότι ο Αφγανικός στρατός τον οποίο εμείς και εταίροι μας εκπαιδεύσαμε απλώς εξαφανίστηκε --σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ούτε έναν πυροβολισμό-- μας κατέλαβε όλους εξαπίνης», δήλωσε ο Όστιν στην αρμόδια για τις ένοπλες δυνάμεις Επιτροπή της Γερουσίας.

Ο Όστιν μιλούσε κατά την έναρξη μιας διήμερης διαδικασίας που αναμένεται να είναι από τις πιο αμφιλεγόμενες ακροάσεις σχετικά με το χαοτικό τέλος στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ο οποίος κόστισε τη ζωή σε στρατιώτες των ΗΠΑ και αμάχους και άφησε τους Ταλιμπάν να επανέλθουν στην εξουσία.

Είχαν προηγηθεί ανάλογες ακροάσεις του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, από τις αντίστοιχες επιτροπές Εξωτερικών, πριν από δύο εβδομάδες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και βουλευτές προσπαθούν να επιρρίψουν την πλήρη ευθύνη για τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε με την έναρξη σχεδόν της προεδρίας του στον Τζο Μπάιντεν, «ξεχνώντας» φυσικά ότι την απόφαση για αποχώρηση από το Αφγανιστάν είχε λάβει ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, και ότι η στρατιωτική ηγεσία που διαχειρίστηκε την κατάσταση ήταν η ίδια με την προηγούμενη κυβέρνηση.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ