Κοσμος

Ελεύθερος ο άνθρωπος που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ρήγκαν

Είχε πει ότι το έκανε για να εντυπωσιάσει την Τζόντι Φόστερ με την οποία είχε μανία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Τζον Χίνκλεϊ Τζούνιορ, ο οποίος αποπειράθηκε να να δολοφονήσει τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρήγκαν το 1981, μπορεί να αφεθεί ελεύθερος μέσα στο 2022.

Ελεύθερος χωρίς όρους ύστερα από 41 χρόνια αναμένεται να αφεθεί ο Τζον Χίνκλεϊ Τζούνιορ, ο οποίος τραυμάτισε το 1981 τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν και άλλους τρεις ανθρώπους σε μια απόπειρα δολοφονίας, απόρροια της ψυχικής του νόσου.

Από τότε που ο Χίνκλεϊ μετακόμισε στο Γουίλιαμσμπουργκ της Βιρτζίνια, από νοσοκομείο της Ουάσιγκτον το 2016, οι περιορισμοί που επιβάλλονται από το δικαστήριο απαιτούν από γιατρούς και θεραπευτές να επιβλέπουν την ψυχιατρική και φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία του.

Ο Χίνκλεϊ ήταν 25 ετών όταν πυροβόλησε και τραυμάτισε τον 40ο πρόεδρο των ΗΠΑ έξω από ένα ξενοδοχείο στην Ουάσιγκτον. Ο Χίνκλεϊ απαγορεύεται να έχει όπλο και δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τα παιδιά του Ρήγκαν, άλλα θύματα ή τις οικογένειές τους, ή την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ, με την οποία είχε εμμονή κατά τη διάρκεια γυρισμάτων το 1981.

«Από το 1983, όταν πραγματοποίησε την τελευταία απόπειρα αυτοκτονίας, δεν έχει επιδείξει συμπτώματα εν ενεργεία ψυχικής νόσου, βίαιη συμπεριφορά και ενδιαφέρον για όπλα, ούτε έχει γνωστοποιήσει αυτοκτονικούς ιδεασμούς», ανέφερε η απόφαση του δικαστή Πολ Φρίντμαν.

Η επίθεση του Χίνκλεϊ στάθηκε αφορμή για την πρώτη αμερικανική νομοθεσία περιορισμού της οπλοκατοχής, που έγινε γνωστή ως νόμος Μπρέιντι, από το όνομα του ακολούθου Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέιμς Μπρέιντι, ο οποίος επίσης τραυματίστηκε στην επίθεση. Μετά την ανάρρωσή του, ο Μπρέιντι και η σύζυγός του ίδρυσαν οργάνωση που πίεσε και τελικά πέτυχε να ψηφιστεί νόμος για τους ελέγχους καταλληλότητας όσων αγοράζουν όπλα και για την περίοδο αναμονής 5 ημερών από την απόφαση μέχρι την αγορά. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε αφότου ο Ρέιγκαν είχε αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, το 1993.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ