Κοσμος

Google: Γιορτάζει 23 χρόνια λειτουργίας με ξεχωριστό doodle

Ξεκίνησε ως ερευνητικό πρόγραμμα από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το doodle της Google για τα 23 χρόνια λειτουργίας της κορυφαίας μηχανής αναζήτησης
Το doodle της Google για τα 23 χρόνια λειτουργίας της κορυφαίας μηχανής αναζήτησης @GoogleDoodles/Twitter

H Google γίνεται 23 ετών και το γιορτάζει με εορταστικό doodle, καθώς γεννήθηκε σαν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου το 1998.

Η Google έχει γενέθλια σήμερα, καθώς «γεννιέται» σαν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου το 1998. H δημοφιλής μηχανή αναζήτησης συμπληρώνει 23 χρόνια λειτουργίας. Το σημερινό Google doodle είναι αφιερωμένο στην Google.

To Google ξεκίνησε τον Ιανουάριο το 1996 ως ερευνητικό πρόγραμμα από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν, όταν έκαναν και οι δύο το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Πλέον, έχει επεκταθεί σε επιτυχία και σε άλλους τομείς, δημιουργώντας μεταξύ άλλων λογισμικό για κινητά τηλέφωνα και εφαρμογή για GPS.

Η σημερινή ημερομηνία δεν συμπίπτει με την ακριβή ημέρα «γέννησης» της Google. H επίσημη ημερομηνία είναι η 4η Σεπτεμβρίου του 1998. Ωστόσο, η κορυφαία μηχανή αναζήτησης έχει επιλέξει τη σημερινή ημέρα το τελευταίο χρονικό διάστημα για να γιορτάζει την ίδρυσή της.

Google: Πότε και πώς ιδρύθηκε η μηχανή αναζήτησης

Οι ιδρυτές της Google είναι ο Λάρρυ Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν. Την ίδρυσαν το 1996, όταν έκαναν το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 η Google ιδρύθηκε σαν ιδιωτική εταιρεία. Έξι χρόνια αργότερα, στις 19 Αυγούστου του 2004 έγινε η δημόσια εγγραφή της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Στόχος των ιδρυτών της ήταν να οργανώσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνει παγκόσμια διαθέσιμες στο κοινό με ένα κλικ. To 2006 η Google μετέφερε τα κεντρικά της γραφεία στο Μάουντεν Βιού της Καλιφόρνια, τα οποία πήραν την ονομασία «Γκούγκλπλεξ» (Googleplex).

Τα κεντρικά γραφεία της Google, Googleplex, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ
Τα κεντρικά γραφεία της Google, Googleplex, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ © EPA/JOHN G. MABANGLO


Ενώ οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους, μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στην σελίδα, ο Λάρρυ Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν δημιούργησαν ένα εξελιγμένο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων.

Η λέξη «Google» προέρχεται από αναγραμματισμό της λέξης «googol» (σ.σ. ονομασία που είχε αρχικά επιλέξει ο Πέιτζ), τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100, ο οποίος γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά».

Στην αρχή το Google έτρεχε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με τα domain google.stanford.edu και z.stanford.edu. Το όνομα domain για την Google κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997.

Στα μέσα του 1998 οι δύο ιδρυτές κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1 εκατ. δολάρια από επενδυτές, συγγενείς και φίλους, ώστε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 να δημιουργήσουν την Google.

Η πρώτη έδρα της Google και ο ρόλος της Yahoo!
 

Η πρώτη έδρα της Google ήταν το γκαράζ μιας φίλης τους στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια. Το 1999 έλαβε χρηματοδότηση κύκλου εργασιών 25 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία ακολούθησε γρήγορη εξέλιξη κυρίως όταν έγινε η επίσημη μηχανή αναζήτησης από τη Yahoo!, έναν από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους.

Στα μέσα του 1999 επεξεργαζόταν 500.000 αναζητήσεις ημερησίως και το 2004 έφτασε τις 200 εκατ. αναζητήσεις ημερησίως. Έρευνες αγοράς έδειξαν ότι τον Απρίλιο του 2007, η Google Inc. ανέλαβε την πρωτοκαθεδρία ως η διασημότερη εταιρεία παγκοσμίως, εκτοπίζοντας έτσι τη Microsoft Corp.

Τι δείχνει το Google doodle

Το σημερινό doodle για τα γενέθλια της Google δείχνει μια τούρτα με τον αριθμό 23 και ένα αναμμένο κερί στην κορυφή της. Τα γράμματα της Google είναι καλυμμένα στο πάνω μέρος τους με σοκολάτα και χρωματιστή τρούφα.

Το doodle για τα 23 χρόνια της Google
Το doodle για τα 23 χρόνια της Google @GoogleDoodles/Twitter

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ