Κοσμος

Γερμανικές εκλογές: Μεγαλύτερη από το 2017 η προσέλευση

Ζήτημα με την ψήφο του Αρμίν Λασέτ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μεγάλη συμμετοχή των Γερμανών στις σημερινές βουλευτικές εκλογές δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές.

Οι ψηφοφόροι «δεν γυρνούν τη πλάτη» στις γερμανικές εκλογές όπως τουλάχιστον δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο. Σύμφωνα με τον ενδιάμεσο υπολογισμό, στα περισσότερα κρατίδια διαπιστώνεται ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, όταν ψήφισε το 76,2% των πολιτών.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, επισημαίνεται, το υψηλό ποσοστό εκείνων οι οποίοι επέλεξαν την επιστολική ψήφο – ανάμεσά τους και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.

Παράλληλα, ζήτημα προέκυψε με τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών Άρμιν Λάσετ, καθώς δεν είχε διπλώσει σωστά το ψηφοδέλτιό του, με αποτέλεσμα την ώρα που το έριχνε στην κάλπη να φανεί η ψήφος του. Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας διαβεβαίωσε ότι δεν παραβιάστηκε η αρχή της μυστικής ψηφοφορίας, καθώς είναι δεδομένο ότι ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης θα ψηφίσει το ίδιο του το κόμμα.

Το αποτέλεσμα των εκλογών μοιάζει αβέβαιο, καθώς περίπου το 40% των 60,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στη Γερμανία παραμένει αναποφάσιστο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του νυν υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς φέρονται να έχουν μικρό προβάδισμα, με τις δημοσκοπήσεις να τους δίνουν το 25% των προθέσεων ψήφου. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Άρμιν Λάσετ συγκεντρώνουν το 22% με 23%, ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Η ανακοίνωση των πρώτων exit poll στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς πολλοί ψηφοφόροι, ανάμεσά τους η ίδια η Μέρκελ, επέλεξαν φέτος την επιστολική ψήφο. Αυτές οι ψήφοι δεν θα υπολογιστούν στην αρχική εκτίμηση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ