Κοσμος

Ελβετία: «Nαι» στον γάμο ομοφυλόφιλων δίνει το exit poll

Οι πρώτες προβλέψεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάμος ομοφυλοφίλων
Γάμος ομοφυλοφίλων (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © Pixabay

Η χώρα φαίνεται πως λέει ένα ηχηρό «ναι» στον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στο δημοψήφισμα που έγινε σήμερα βάση των exit poll.

Η Ελβετία «επιθυμεί» τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών καθώς σχεδόν τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων τάσσονται υπέρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν, μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων.

Βάσει των πιο πρόσφατων εκτιμήσεων του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων gfs.bern, το «ναι» συγκεντρώνει ποσοστό 64%, με ένα περιθώριο λάθους +-2%.

Αυτό το αποτέλεσμα, προς το παρόν προσωρινό όμως που δεν μπορεί να αντιστραφεί, ξεπερνά τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, οι οποίες προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος, σε μια πρωτοβουλία στην οποία αντιτίθεντο το λαϊκιστικό κόμμα SVP-UDC, πρώτο κόμμα στη χώρα και ορισμένες θρησκευτικές οργανώσεις.

«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα», έλεγαν όλοι στο αρχηγείο των υποστηρικτών του "ναι", που στήθηκε σε ένα εστιατόριο στη Βέρνη και στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί 200-250 άνθρωποι.

Η Ελβετία αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1942, όμως οι αρχές κάποιων δήμων και καντονιών διέθεταν – σε κάποιες περιπτώσεις ως τις αρχές της δεκαετίας του 1990—αρχεία στα οποία καταγράφονταν οι ομοφυλόφιλοι.

Τα ομόφυλα ζευγάρια στη χώρα απέκτησαν το δικαίωμα να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης το 2007 και το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά των οποίων γονέας είναι ο σύντροφός τους το 2018.

Βάσει του τροποποιημένου νόμου, τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών και γυναικών θα μπορούν να υιοθετούν παιδιά με τα οποία δεν έχουν κάποια συγγένεια, όπως ακριβώς γίνεται και με ετερόφυλα ζευγάρια.

Τα νυμφευμένα ζευγάρια γυναικών θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αποκτούν παιδιά μέσω δωρεάς σπέρματος, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι νόμιμο μόνο για παντρεμένα ετερόφυλα ζευγάρια. Βάσει του νόμου, και οι δύο γυναίκες θα μπορούν να αναγνωριστούν ως επίσημοι γονείς του παιδιού από τη γέννησή του.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ