- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Τζόνσον μετά τη διπλωματική «κρίση των υποβρυχίων».
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπόρις Τζόνσον είχε ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε στον Γάλλο πρόεδρο ότι η Βρετανία θέλει να αποκαταστήσει τη συνεργασία της με τη Γαλλία.
Η τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο ηγετών, η οποία σύμφωνα με το Παρίσι έγινε έπειτα από αίτημα του Λονδίνου, πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αφότου ο Τζόνσον είπε στη Γαλλία να «συνέλθει» και «να κάνει τη χάρη» στους συμμάχους της, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, σχετικά με μια αντιπαράθεση για μια τριμερή συμφωνία υποβρυχίων που τίναξε στον αέρα ένα ξεχωριστό γαλλικό συμβόλαιο.
Ο Μακρόν απάντησε στον Τζόνσον ότι θα περιμένει να δει τις προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, προστίθεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Γάλλου προέδρου.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Γαλλία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία μετά την υπογραφή από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία μιας συμφωνίας για πυρηνικά υποβρύχια με την Αυστραλία, με αποτέλεσμα η Αυστραλία να ακυρώσει μια προηγούμενη συμφωνία αγοράς υποβρυχίων από τη Γαλλία ύψους 40 δισεκ. δολαρίων.
Ο πρεσβευτής της Γαλλίας αναμένεται να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον μετά τη συνομιλία που είχε ο Μακρόν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν αυτήν την εβδομάδα.
Τι συζήτησαν Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον
Από την πλευρά της η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησαν σήμερα να «συνεχίσουν να εργάζονται σε στενή συνεργασία», παρά τις εντάσεις που προκάλεσε η διπλωματική κρίση για τα υποβρύχια.
«Επιβεβαίωσαν τη σημασία της σχέσης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία», διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος υπενθύμισε επίσης «τη στρατηγική σημασία της πολύχρονης συνεργασίας τους στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού και στην Αφρική».
Ο Βρετανός και ο Γάλλος ηγέτης αναφέρθηκαν εξάλλου στη διάρκεια της συνδιάλεξης αυτής στο ευαίσθητο θέμα της άφιξης αριθμού ρεκόρ μεταναστών που διαπλέουν παράνομα τη Μάγχη. Ο Μπόρις Τζόνσον «επανέλαβε τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με την οποία οφείλουμε να σπάσουμε το εμπορικό μοντέλο των διακινητών μεταναστών που θέτουν σε κίνδυνο ζωές», ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία ανέφερε πως οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους για το θέμα αυτό».
Τουλάχιστον 14.000 μετανάστες έφθασαν στις ακτές της νότιας Αγγλίας διά αυτής της οδού από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος εκείνου που καταγράφηκε ολόκληρο το περασμένο έτος (τουλάχιστον 8.000).
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης γιόρτασε το Έιντ αλ Άντχα φορώντας thobe εμπνευσμένο από την Άρσεναλ
Επείγουσα ανάγκη η επιτάχυνση της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας
Ο βοηθός του ηθοποιού είχε παραδεχθεί την ενοχή του για συνωμοσία
Ενώ είχε ήδη πουληθεί για τελετουργική σφαγή
«Οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό», υποστηρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Το ζώο τέθηκε υπό έλεγχο μετά από καταδίωξη, χωρίς τραυματισμούς
Καραντίνα 21 ημερών για όσους εισέρχονται στη χώρα
Και τώρα ζητά από την εταιρεία 5 εκατ. δολάρια
Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται αντιμέτωπη με περιστατικά stalking
Οκτώ χρόνια μετά τη φωτιά, το ιστορικό μουσείο του Ρίο ανασυνθέτει συλλογές και ταυτότητα
Η τροποποίηση του Συντάγματος διχάζει τα Σκόπια και μπλοκάρει την ευρωπαϊκή πορεία
Οι διαπραγματεύσεις παρατείνονται λόγω διαφωνιών για αυστηρότερες δεσμεύσεις στην online ασφάλεια ανηλίκων
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου, ημέρα γενεθλίων για τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Προκαλώντας αντιδράσεις αλλά και σχόλια από ειδικούς
Η νέα ρύθμιση δεν επηρεάζει τα ήδη υπάρχοντα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωση
Η Τεχεράνη φέρεται να εξετάζει πλαίσιο αποκλιμάκωσης με αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων
Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρα και δεν μπορούσαν να βγουν
Το προσωπικό στις εταιρείες αυτές θα επιτρέπεται ακόμα και να οπλοφορεί
Προειδοποιεί ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγέσους
Η 60χρονη πολιτικός υποβλήθηκε σε θεραπεία και βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.