Κοσμος

Λάβα από το ηφαίστειο Λα Πάλμα σβήνει σε πισίνα (βίντεο)

Τουλάχιστον 300 σπίτια έχουν γίνει στάχτη - Πάνω από 6.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η στιγμή που η λάβα από το ηφαίστειο στη νήσο Λα Πάλμα της Ισπανίας καταλήγει σε πισίνα
Η στιγμή που η λάβα από το ηφαίστειο στη νήσο Λα Πάλμα της Ισπανίας καταλήγει σε πισίνα © YouTube/Guardian/News

Στην Ισπανία η λάβα από το το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στη νήσο Λα Πάλμα «σβήνει» σε πισίνα κατοικίας, καθώς το ένα σπίτι μετά το άλλο καταστρέφεται.

Το ηφαίστειο Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά στην Ισπανία δεν σταματά να εκτοξεύει στάχτη, την ώρα που η λάβα συνεχίζει να καταπίνει σπίτια. Σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, η λάβα από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα έχει καταστρέψει περισσότερα από 300 σπίτια, ενώ συνεχίζονται οι εκκενώσεις, με περισσότερους από 6.000 ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους.

Το ηφαίστειο στα Κανάρια Νησιά εξερράγη την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021, με την ισπανική τηλεόραση να μεταδίδει live εικόνα από τη νήσο Λα Πάλμα.

Σε βίντεο του «Guardian» που κάνει τον γύρο του διαδικτύου αποτυπώνεται η στιγμή που η καυτή λάβα έχει μπει στην αυλή κατοικίας και «σβήνει» σε πισίνα. Παρά το γεγονός ότι η ταχύτητα με την οποία κινείται η λάβα έχει μειωθεί σε σχέση με τα πρώτα 24ωρα, επιστήμονες δεν αποκλείουν να φθάσει στη θάλασσα την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021. Σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται να εκλυθούν τοξικά αέρια.

Γι' αυτό και -σύμφωνα με το BBC- οι ισπανικές αρχές έχουν δημιουργήσει μια ζώνη αποκλεισμού δύο ναυτικών μιλίων, ώστε να μην κινδυνεύσουν όσοι βρίσκονται σε σκάφη και έχουν πλησιάσει στο νησί Λα Πάλμα, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις απόκοσμες εικόνες οι οποίες παραπέμπουν σε ταινίες καταστροφής του Χόλιγουντ.

Πολλά από τα σπίτια που έχουν καταστραφεί, ήταν εξοχικές κατοικίες με θέα τον Ατλαντικό Ωκεανό σε αυτήν την αραιοκατοικημένη περιοχή του νησιού.

Lava fills swimming pool as La Palma volcano eruption continues

Ηφαίστειο Λα Πάλμα: Η λάβα καταπίνει τα πάντα στο πέρασμα της ΕΡΤ 21/9/2021

Λα Πάλμα: Πυροσβέστες ανάμεσα σε σπίτια, μια «ανάσα» από τη λάβα

Σε άλλο βίντεο που έχει ανέβει στα social media, φαίνονται πυροσβέστες να περπατούν σε δρόμους χωριών, έχοντας μπροστά τους τη λάβα, η οποία καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της. Σπίτια, αγροικίες και άλλα κτίρια «εξαφανίζονται» μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς η λάβα προχωρεί αργά, κατεβαίνοντας την πλαγιά και πλησιάζοντας στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Πίσω της αφήνει μόνο καμένη γη. Το μαύρο κυριαρχεί παντού, με τον πυκνό καπνό να μη σταματά να αναδύεται στην ατμόσφαιρα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ακύρωσε τη μετάβασή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μετέβη στο νησί προκειμένου να δει από κοντά την καταστροφή, να ενημερωθεί για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και να συντονίσει την επιχείρηση αντιμετώπισης.

Εδώ και μία εβδομάδα η Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού, καθώς οι σεισμογράφοι είχαν καταγράψει περισσότερες από 22.000 δονήσεις από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα.

Lava flow destroys 100 homes after La Palma volcano eruption

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ