Κοσμος

Ισπανία: Καρέ καρέ η έκρηξη ηφαιστείου στα Κανάρια Νησιά (βίντεο)

Εκκενώθηκαν οικισμοί - Στη νήσο Λα Πάλμα μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Σάντσεθ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το ηφαίστειο στη νήσο Λα Πάλμα (Κανάρια Νησιά) στην Ισπανία μετά την έκρηξη
Το ηφαίστειο στη νήσο Λα Πάλμα (Κανάρια Νησιά) στην Ισπανία μετά την έκρηξη © EPA/MIGUEL CALERO

Ηφαίστειο στην Ισπανία «βρυχάται», με το βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης στη νήσο Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Ένα ηφαίστειο στην Ισπανία εξερράγη σήμερα Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021, με ισπανικά ΜΜΕ να μεταδίδουν live εικόνα από τη νήσο Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά. Η έκρηξη του ηφαιστείου είχε ως αποτέλεσμα μια τεράστια στήλη πυκνού μαύρου καπνού να υψωθεί ψηλά στον ουρανό και να είναι ορατή από χιλιόμετρα, γράφει η ισπανική «El Pais».

Στάχτη και λάβα δεν σταματούν να βγαίνουν από τον κρατήρα. Το ηφαίστειο βρίσκεται στο εθνικό πάρκο Cumbre Vieja, στο νότιο τμήμα του νησιού. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 15.15 το μεσημέρι, τοπική ώρα.

Λίγες ώρες πριν, οι αρχές απομάκρυναν προληπτικά περίπου 40 ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, καθώς και ζώα από αγροκτήματα οικισμών περιμετρικά του ηφαιστείου στη νήσο Λα Πάλμα στην Ισπανία.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της περιφέρειας των Καναρίων Νήσων, Άνχελ Βίκτορ Τόρες, είπε στη δημόσια τηλεόραση TVE ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Υπογράμμισε, πάντως, ότι ήταν «τυχεροί» που η έκρηξη σημειώθηκε σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή του νησιού. ​Κανονικά εκτελούνται μέχρι στιγμής οι πτήσεις από και προς τα Κανάρια.

Η πρώτη καταγεγραμμένη ηφαιστειακή έκρηξη στο Λα Πάλμα είχε σημειωθεί το 1430, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές. Στην πιο πρόσφατη έκρηξη, που καταγράφηκε το 1971, ένας άνθρωπος είχε χάσει τη ζωή του, όταν έβγαζε φωτογραφίες κοντά στην περιοχή.

H τεράστια στήλη πυκνού μαύρου καπνού και στάχτης στη νήσο Λα Πάλμα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισπανία
H τεράστια στήλη πυκνού μαύρου καπνού και στάχτης στη νήσο Λα Πάλμα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισπανία © EPA/MIGUEL CALERO

Erupción de Cumbre Vieja en La Palma

Εξερράγη ηφαίστειο στη νήσο Λα Πάλμα στην Ισπανία - Η στιγμή της έκρηξης - Εκκενώθηκαν οικισμοί

Εν τω μεταξύ την υποχρεωτική εκκένωση 10 κοινοτήτων, που έχουν τεθεί σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού, ανακοίνωσαν απόψε οι αρχές του νησιού Λα Πάλμα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα.

Η τοπική κυβέρνηση («Καμπίλδο») κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πλησιάζουν στη ζώνη του ηφαιστείου. Δύο ώρες μετά την πρώτη έκρηξη, ποτάμια λάβας κατέβαιναν την πλαγιά και διατάχθηκε η εκκένωση πολλών χωριών, μεταξύ των οποίων είναι τα Ελ Πάσο και Λος Λιάνος δε Αριδάνε. Ζητήθηκε, επίσης, από τους κατοίκους να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους με μέτρο.

Με βάση τις προβλέψεις της «Καμπίλδο», η λάβα αναμένεται να κινηθεί προς τα νοτιοδυτικά, προς κατοικημένες και περιοχές με δάση, προτού «σβήσει» στη θάλασσα.

Στα πλάνα που μετέδωσαν τα ΜΜΕ στην Ισπανία φαίνονται μεγάλοι πίδακες λάβας να ξεπηδούν από τον κρατήρα. «Σε καμία περίπτωση μην πάτε κοντά στη ροή της λάβας. Αν υπάρχει ηφαιστειακή τέφρα, μείνετε μέσα στο σπίτι» προειδοποίησε ο Δήμος τους κατοίκους. Στα social media έχουν αναρτηθεί τα βίντεο με τη στιγμή της έκρηξης του ηφαιστείου στη νήσο Λα Πάλμα.

Entra en ERUPCIÓN el VOLCÁN en LA PALMA

Λα Πάλμα: 4+1 στοιχεία για το νησί της Ισπανίας όπου εξερράγη το ηφαίστειο

Η νήσος Λα Πάλμα (ισπανικά: La Palma) είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί των Καναρίων Νήσων στον Ατλαντικό Ωκεανό. Βρίσκεται απέναντι από τις ακτές του Μαρόκου. Σύμφωνα με τη wikipedia:

  • H έκταση του είναι περί τα 708,3 τ.χλμ.,
  • Έχει συνολικό πληθυσμό 83.690 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
  • Πρωτεύουσα της νήσου είναι η Σάντα Κρουθ ντε λα Πάλμα με 16.330 κατοίκους.
  • Είναι ηφαιστειογενές νησί, όπως και όλο το αρχιπέλαγος, όπου και βρίσκεται ο γνωστός κρατήρας της «Καλδέρα Δε Ταμπουριέντε», ο μεγαλύτερος «εκρηξιγενής» στον κόσμο με εύρος 9 χλμ. και βάθος 1.500 μ.

DIRECTO: Entra en erupción el volcán en la isla de La Palma

«Ξύπνησε» το ηφαίστειο στη Λα Πάλμα - Μεταβαίνει στο νησί ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ

Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ μεταβαίνει εκτάκτως στο νησί Λα Πάλμα, στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων, όπου εξερράγη νωρίτερα σήμερα το απόγευμα το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα, ανακοίνωσε το γραφείο του.

«Δεδομένης της κατάστασης στο νησί Λα Πάλμα, ο πρόεδρος της κυβέρνησης ανέβαλε το ταξίδι του για τη Νέα Υόρκη», που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα, με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Θα μεταβεί σήμερα το απόγευμα στα Κανάρια Νησιά για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της κατάστασης» ανέφερε το γραφείο Τύπου της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο Σταύρος Μελελτίδης, δόκτωρ ηφαιστειολογίας στο Εθνικό Ισπανικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο, σημείωσε ότι από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισπανία δημιουργήθηκαν πέντε ρωγμές στην πλαγιά, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας πόσο διάστημα θα κρατήσει η έκρηξη στη νήσο Λα Πάλμα. «Θα πρέπει να μετράμε καθημερινά τη λάβα και αυτό θα μας βοηθήσει να το υπολογίσουμε» εξήγησε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ