Κοσμος

Καναδικές εκλογές: μια από τα ίδια

Ελάχιστα άλλαξε το καναδικό κοινοβούλιο μετά τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Τζάστιν Τριντό

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκλογές στον Καναδά: Τρίτη θητεία στην πρωθυπουργία για τον Τζάστιν Τριντό

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, αστέρι των liberals, ονειρευόταν μια τρίτη θητεία και πράγματι την κέρδισε στις προχθεσινές βουλευτικές εκλογές ― πλην όμως με οριακή πλειοψηφία. Ο Τριντό περίμενε καλύτερα αποτελέσματα ιδίως μετά την άριστη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, αλλά αν και το κόμμα του συνεχίζει να έρχεται πρώτο έναντι των συντηρητικών του Erin O’Toole δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία των 170 εδρών.

Ψήφισαν 27 εκατομμύρια Καναδοί εκλέγοντας 158 εκπροσώπους του Φιλελεύθερου κόμματος του κ. Trudeau, 121 Συντηρητικούς, 31 εθνικιστές του Κεμπέκ, 26 του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος και 2 οικολόγους. Υπήρχε σασπένς μέχρι την τελευταία στιγμή χθες όταν καταμετρώνταν οι επιστολικές ψήφοι που έφτασαν φέτος το 1,2 εκατομμύριο.

Τη χλομή νίκη γιόρτασαν τη νύχτα της Δευτέρας οι Φιλελεύθεροι και ο Τριντό στο πολυτελές Hôtel Montréal όπου ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Σας άκουσα. Θέλετε να εργαστούμε περισσότερο και θα εργαστούμε περισσότερο.» Αν και ο Τριντό προκήρυξε εκλογές για να αποκτήσει περισσότερη κοινοβουλευτική δύναμη ―δαπανώντας, παρεμπιπτόντως 600 εκατομμύρια δολάρια Καναδά (400 εκ. ευρώ)― η λεγόμενη Τρυντομανία φαίνεται να φτάνει στο τέλος της. Είναι αλήθεια ότι ο 50χρονος σήμερα Justin Trudeau υπήρξε, και σε κάποιο βαθμό συνεχίζει να είναι, ίνδαλμα της νεολαίας: το 2017 το αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone αναρωτιόταν σε τι έχουν φταίξει οι ΗΠΑ για να μην έχουν κι αυτές έναν τέτοιο πρόεδρο. Ο 48χρονος Erin O’Toole, μέχρι πρότινος άγνωστος στο ευρύ κοινό, φαίνεται ότι καραδοκεί: οι Συντηρητικοί πιστεύουν ότι οι Φιλελεύθεροι έχουν αγγίξει το πλαφόν τους κι ότι καμιά πολιτική και κοινωνική τους επιτυχία δεν μπορεί να αυξήσει τη λαϊκή στήριξη. Εξάλλου, στον Καναδά όλα τα πολιτικά κόμματα ενδιαφέρονται για προβλήματα όπως την κλιματική κρίση, τις σχέσεις με τους παλαιούς αυτόχθονες πληθυσμούς, τους κινδύνους της πολυπολιτισμικότητας, την εξωτερική πολιτική σ’ έναν πολυπολικό κόσμο• όλοι θέλουν να παίξει ο Καναδάς διεθνή ρόλο: ο Τριντό δεν θεωρείται πιο δραστήριος από άλλους.

Ο Τζάστιν Τριντό είναι γιος του χαρισματικού πρώην πρωθυπουργού Pierre Elliott Trudeau, που πέθανε το 2000. Έχει σπουδάσει αγγλική φιλολογία και παιδαγωγική, και προτού μπει στην πολιτική (το 2007) ασχολήθηκε με την πυγμαχία και το snowboard. Στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του ο Καναδάς έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την κάναβη• επίσης, θέσπισε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, επέβαλε φόρους στις εκπομπές άνθρακα, υποδέχτηκε χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες και υπέγραψε μια αναθεωρημένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.