Κοσμος

Ηφαίστειο Λα Πάλμα: Η στιγμή που η λάβα καταπίνει σπίτια (βίντεο)

Απόκοσμες εικόνες από τα Κανάρια Νησιά - Εκκενώθηκαν οικισμοί

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Ξύπνησε» το ηφαίστειο Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά στην Ισπανία, με τη λάβα να καταπίνει σπίτια και τις αρχές να προχωρούν σε εκκένωση οικισμών.

Απίστευτες εικόνες από το ηφαίστειο στη νήσο Λα Πάλμα συνεχίζουν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, ενώ έχει πραγματοποιηθεί η εκκένωση οικισμών, καθώς η λάβα αναμένεται να σβήσει στη θάλασσα. Στα social media έχουν ανέβει βίντεο που δείχνουν καρέ καρέ την έκρηξη του ηφαιστείου στα Κανάρια Νησιά.

Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί 5.000 άνθρωποι από χωριά στη νήσο Λα Πάλμα, με τοπικούς αξιωματούχους να χαρακτηρίζουν «ευτύχημα» το γεγονός ότι το ηφαίστειο Κούμπρε Βέχα στην Ισπανία βρίσκεται σε αραιοκατοικημένη περιοχή.

Η λάβα συνεχίζει να ρέει ποτάμι, έχοντας «καταπιεί» τουλάχιστον 20 σπίτια στο χωριό Ελ Πάσο. Εικόνες στα social media δείχνουν τη λάβα να έχει μπει στις αυλές σπιτιών και να φθάνει μέχρι τα μπαλκόνια κατοικιών. To Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας στα Κανάρια Νησιά είχε ανακοινώσει ότι όταν η λάβα φθάσει στη θάλασσα, ενδεχομένως να δημιουργήσει τοξικά αέρια -σενάριο που δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Το Λιμενικό Σώμα έχει απαγορεύσει τον διάπλου πλοίων στην περιοχή, προς το δυτικό τμήμα της νήσου, όπου αναμένεται η λάβα να φθάσει στη θάλασσα.

Στάχτη και λάβα δεν σταματούν να βγαίνουν από τον κρατήρα. Το ηφαίστειο βρίσκεται στο εθνικό πάρκο Cumbre Vieja, στο νότιο τμήμα του νησιού. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 15.15 το μεσημέρι, τοπική ώρα, την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021.

Η πρώτη καταγεγραμμένη ηφαιστειακή έκρηξη στο Λα Πάλμα είχε σημειωθεί το 1430, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές. Στην πιο πρόσφατη έκρηξη, που καταγράφηκε το 1971, ένας άνθρωπος είχε χάσει τη ζωή του, όταν έβγαζε φωτογραφίες κοντά στην περιοχή.

Η έκρηξη του ηφαιστείου και οι 22.000 δονήσεις στα Κανάρια Νησιά

Η Λα Πάλμα βρισκόταν σε συναγερμό αφού μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν περισσότερες από 22.000 δονήσεις από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα, το οποίο ανήκει σε μια «αλυσίδα ηφαιστείων», η οποία είναι η πιο ενεργή στα Κανάρια Νησιά.

Η τελευταία έκρηξη ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των Καναρίων έγινε το 2011, στο νησί Ελ Ιέρο και ήταν υποθαλάσσια. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έφτασε στη Λα Πάλμα, είχε συναντήσεις μέσα στην ημέρα με αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης, προκειμένου να ενημερωθεί για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις. «Διαθέτουμε όλους τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό, οι πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήρεμοι» τόνισε ο Σάντσεθ.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ στη νήσο Λα Πάλμα με φόντο το ηφαίστειο Κούμπρε Βέχα το οποίο δεν σταματά να εκτοξεύει λάβα και στάχτη © EPA/BORJA PUIG DE LA BELLACASA/MONCLOA PALACE/HANDOUT

Σκοτείνιασε ο ουρανός στη Λα Πάλμα, καθώς η μία έκρηξη ακολουθεί την άλλη στο ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στα Κανάρια Νησιά © EPA/MIGUEL CALERO

Η νήσος Λα Πάλμα (ισπανικά: La Palma) είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί των Καναρίων Νήσων στον Ατλαντικό Ωκεανό. Βρίσκεται απέναντι από τις ακτές του Μαρόκου. H έκταση του είναι περί τα 708,3 τ.χλμ. και έχει συνολικό πληθυσμό 83.690 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

 

 

Πρωτεύουσα της νήσου είναι η Σάντα Κρουθ ντε λα Πάλμα με 16.330 κατοίκους. Είναι ηφαιστειογενές νησί, όπως και όλο το αρχιπέλαγος, όπου και βρίσκεται ο γνωστός κρατήρας της «Καλδέρα Δε Ταμπουριέντε», ο μεγαλύτερος «εκρηξιγενής» στον κόσμο με εύρος 9 χλμ. και βάθος 1.500 μ.

Ηφαίστειο Λα Πάλμα: Πιθανό να μη φθάσει τελικά η λάβα στη θάλασσα

Αξιωματούχοι των τοπικών υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών στη νήσο Λα Πάλμα ανέφεραν σε νεότερη ενημέρωση ότι η λάβα από το ηφαίστειο κινείται με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με την αρχική εκτίμηση και δεν αναμένεται να φτάσει στον Ατλαντικό.

Η ροή της λάβας έχει καλύψει σχεδόν τη μισή απόσταση από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα μέχρι την ακτή. Νωρίτερα, οι αρχές προειδοποίησαν ότι υπήρχε πιθανότητα να σημειωθούν εκρήξεις και να προκληθούν νέφη τοξικών αερίων όταν η λάβα θα έφτανε στη θάλασσα. «Παραμένει ενεργό και θα συνεχίσει να είναι ενεργό για τις επόμενες λίγες ημέρες» ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της περιφέρειας των Καναρίων Νήσων στην Ισπανία Άνχελ Βίκτορ Τόρες είχε αναφέρει ότι δεν θα χρειαστεί να απομακρυνθούν άλλοι κάτοικοι από τα σπίτια τους. «Η λάβα κινείται προς τις ακτές και οι ζημιές θα είναι μόνο υλικές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν περίπου 17 με 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάβας» είχε τονίσει.

 
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις