- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ένοχος για τρομοκρατία ο «ήρωας της Ρουάντα»
Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) είχε δηλώσει πως η σύλληψή του 67χρονου ισοδυναμεί με καταναγκαστική εξαφάνιση, την οποία χαρακτήρισε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου
Ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, γνωστός από την ταινία Hotel Rwanda κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας της Ρουάντα, καταδικάστηκε για τρομοκρατία
Δικαστήριο της Ρουάντα έκρινε σήμερα τον Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, άλλοτε διευθυντή ξενοδοχείου που εμφανίζεται ως ήρωας σε χολιγουντιανή ταινία για τη γενοκτονία του 1994, ένοχο για συμμετοχή σε οργάνωση υπεύθυνη για τρομοκρατικές επιθέσεις.
«Πρέπει να κριθούν ένοχοι για συμμετοχή σ' αυτή την τρομοκρατική οργάνωση - την MRCD-FLN», δήλωσε η δικαστής Μπεατρίς Μουκαμουρένζι για τους 20 κατηγορούμενους, στους οποίους περιλαμβάνεται ο 67χρονος. «Επιτέθηκαν σε ανθρώπους στα σπίτια τους ή ακόμη και μέσα σε αυτοκίνητα που ταξίδευαν στο δρόμο».
Η υπόθεση είχε μεγάλη προβολή αφότου ο Ρουσεσαμπαγκίνα συνελήφθη πέρυσι κατά την άφιξή του από το Ντουμπάι, όπου όπως κατήγγειλε ο ίδιος και υποστηρικτές του απήχθη από τις αρχές της αφρικανικής χώρας. Η κυβέρνηση της Ρουάντα υποστηρίζει πως ο Ρουσεσαμποαγκίνα ξεγελάστηκε ώστε να επιβιβαστεί σε ένα ιδιωτικό αεροπλάνο.
Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ισόβια κάθειρξη για εννέα κατηγορίες, που περιλάμβαναν τρομοκρατία, εμπρησμό, σύλληψη ομήρων και σχηματισμό ένοπλης ανταρτικής οργάνωσης, την οποία διηύθυνε από το εξωτερικό.
Όμως, ο ίδιος έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες εναντίον του, ενώ υποστηρικτές του χαρακτήρισαν τη δίκη ντροπή και απόδειξη της ανελέητης μεταχείρισης που επιφυλάσσει ο Καγκάμε στους πολιτικούς αντιπάλους του.
Αφότου ο ηθοποιός Ντον Τσιντλ τον υποδύθηκε το 2004 στο «Hotel Rwanda», ο Ρουσεσαμπαγκίνα ήταν ένας εξέχων επικριτής του προέδρου Πολ Καγκάμε, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Ρουσεσαμπαγκίνα έγινε παγκόσμια διασημότητα μετά την ταινία «Hotel Rwanda», η οποία τον εμφάνιζε να διακινδυνεύει τη ζωή του για να προσφέρει καταφύγιο σε εκατοντάδες ανθρώπους ως ο διευθυντής ενός ξενοδοχείου πολυτελείας στο Κιγκάλι, την πρωτεύουσα της Ρουάντα, κατά τις 100 ημέρες που διήρκεσε η γενοκτονία, όταν εξτρεμιστές Χούτου σκότωσαν περισσότερους από 800.000 ανθρώπους, κυρίως της μειονότητας των Τούτσι.
Χρησιμοποίησε τη φήμη του για να προβάλει αυτό που περιέγραψε ως παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του Καγκάμι, ενός διοικητή των ανταρτών Τούτσι που πήρε την εξουσία όταν οι δυνάμεις του κατέλαβαν το Κιγκάλι και σταμάτησαν τη γενοκτονία. Ο Ντον Τσιντλ, που τον υποδύθηκε, ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για το ρόλο.
Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) είχε δηλώσει πως η σύλληψή του 67χρονου ισοδυναμεί με καταναγκαστική εξαφάνιση, την οποία χαρακτήρισε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Είχε τιμηθεί με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας από το Τζορτζ Μπους
Ο Ρουσεσαμπαγκίνα ζει στο Βέλγιο και τις ΗΠΑ, όπου έχει τιμηθεί από το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, την υψηλότερη τιμή του έθνους, από τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους το 2005.
Υπήρξε σκληρός κριτής του προέδρου της χώρας Πολ Καγκάμε και κατηγορήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές για διασυνδέσεις με ομάδες ανταρτών που εδρεύουν στη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, κατηγορούμενοι από αξιωματούχους για διασυνοριακές επιθέσεις.
Το 2010, ο Ρουσεσαμπαγκίνα μίλησε ενάντια στη φυλάκιση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Βίκτορ Ινγκαμπίρε και πριν από τέσσερα χρόνια ανακοίνωσε μια πολιτική εκστρατεία κατά της κυβέρνησης της χώρας, την οποία χαρακτήρισε δικτατορία.
Η Ιμπούκα, μια ομάδα επιζώντων της γενοκτονίας είπε στο παρελθόν ότι ο Ρουσεσαμπαγκίνα, ο οποίος διευθύνει ένα ανθρωπιστικό ίδρυμα, υπερέβαλε για τον δικό του ρόλο σχετικά με τη βοήθεια που προσέφερε σε ανθρώπους να γλιτώσουν από το μακελειό. Η ταινία του 2004 προτάθηκε για πολλά κορυφαία βραβεία.
Ο Καγκάμε πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη και τη σταθερότητα που γνώρισε η Ρουάντα μετά τη γενοκτονία του 1994. Αλλά κατηγορείται επίσης για ακραίο αυταρχισμό, συμπεριλαμβανομένης της εκδίωξης αντιφρονούντων.
Το 2017 κέρδισε πανηγυρικά στις προεδρικές εκλογές, εξασφαλίζοντας τρίτη θητεία με σχεδόν 99% των ψήφων.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απομάκρυνση των κατοίκων από αρκετά χωριά για λόγους ασφαλείας
Η αμερικανική πλευρά αποδίδει τις επιθέσεις στην παραβίαση μνημονίου συνεννόησης από την Τεχεράνη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρήκε την όλη κατάσταση «ειλικρινά, ντροπιαστική»
Η αντιπαράθεση αναδεικνύει και τις διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις για τη συνέχιση του πολέμου
Η ποιότητα του αέρα σε μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής θεωρείται «επικίνδυνη»
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από συνωστισμό πέρυσι
Σε «ρινγκ» μετατράπηκε ένα κατάστημα «In-N-Out Burger»
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου οξύνει τη σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη
Πολλοί φοιτητές κάνουν κατάχρηση της διαμονής τους στις ΗΠΑ, μένοντας στη χώρα για επιπλέον χρόνια
Σε κλοιό πολέμου η Μέση Ανατολή μετά από έξι ημέρες συγκρούσεων
Ποτάμια της χώρας έχουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα νερού και δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες
Η μόδα αποτελούσε μία από τις μεγάλες της αγάπες
Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τη σύζυγό του
Η σύζυγος και η κόρη του βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα έτος
Δύο μοτοσυκλέτες, ένα ΙΧ κι ένα τροχόσπιτο ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο τροχαίο
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος και οι αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης
Στο στόχαστρο οι αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν
Τα δεδομένα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.