- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Με «πράσινο πάσο» για κορωνοϊό οι εργαζόμενοι στην Ιταλία
Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης Ντράγκι
Να καταστήσει υποχρεωτικό το «πράσινο πάσο» για κορωνοϊό σχεδιάζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία.
Η Ιταλία σχεδιάζει να καταστήσει υποχρεωτικό το «πράσινο πάσο» για τον κορωνοϊό για τους εργαζομένους τόσο στο Δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου υπουργός. Η Ιταλία γίνεται έτσι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε κάτι τέτοιο, ενώ προσπαθεί να αυξήσει τους ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος και να εξαλείψει τις νέες μολύνσεις Covid-19.
Η υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων Μαριαστέλα Τζελμίνι δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αύριο, Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, θα αποτελέσει «σημαντική στιγμή» στην επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης του πιστοποιητικού.
Η Ιταλία έχει σταδιακά επεκτείνει τη χρήση του πιστοποιητικού στον χώρο εργασίας, παρά τις διαφωνίες για το θέμα αυτό εντός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. Η Τζελμίνι δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει παραπέρα.
«Κινούμαστε προς ένα υποχρεωτικό "πράσινο πάσο", όχι μόνο για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα αλλά και για αυτούς του ιδιωτικού» δήλωσε η ίδια στον ραδιοφωνικό σταθμό RAI.
Και πρόσθεσε: «Το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε κατά του κορωνοϊού και μπορούμε μόνο να περιορίσουμε τη μόλυνση, εμβολιάζοντας μια σημαντική πλειονότητα του πληθυσμού».
«Πράσινο πάσο» στην Ιταλία για τον κορωνοϊό - Τι περιλαμβάνει
Το «πράσινο πάσο» είχε αρχικά σχεδιαστεί για να διευκολύνει τα ταξίδια μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, η Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών που το έχουν καταστήσει υποχρεωτικό στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε χώρους όπως τα μουσεία, τα γυμναστήρια και το εσωτερικό των εστιατορίων.
Το πράσινο πάσο, σε ψηφιακή ή σε έντυπη μορφή, πιστοποιεί ότι κάποιος:
- Έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου,
- έχει αρνητικό τεστ ή
- ανέρρωσε πρόσφατα από τον ιό.
Η Ιταλία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό νεκρών λόγω της COVID-19 στην Ευρώπη μετά τη Μεγάλη Βρετανία, και τον 8ο υψηλότερο στον κόσμο.
Περίπου το 73% των 60 εκατ. κατοίκων της έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19 και το 65% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αριθμοί που σε γενικές γραμμές συμβαδίζουν με τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αντιδράσεις για το «πράσινο πάσο» στην Ιταλία - Τι υποστηρίζουν οι πολέμιοι
Η αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα γίνει σε τεταμένο κλίμα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι έχει κατ’ επανάληψη ταχθεί κατά της παράτασης της χρήσης του «πράσινου πάσου», αλλά εσωτερικά το κόμμα του είναι διχασμένο στο θέμα αυτό. Μένει να φανεί εάν η κυβέρνηση θα φθάσει στο σημείο που προανήγγειλε η Τζελμίνι, η οποία προέρχεται από το κόμμα «Forza Italia» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Αυτοί που αντιτίθενται στο «πράσινο πάσο» στην Ιταλία υποστηρίζουν ότι ποδοπατά τις ελευθερίες και είναι η «πίσω πόρτα» προκειμένου να εξαναγκαστούν οι πολίτες σε εμβολιασμό.
Αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν το υγειονομικό πιστοποιητικό για δραστηριότητες αναψυχής και για ταξίδια, ωστόσο καμία δεν το έχει καταστήσει υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, όπως σχεδιάζει να κάνει η Ιταλία.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.