Κοσμος

Ερευνητές προσπαθούν να επαναφέρουν τα μαμούθ στη ζωή

Έγινε το πρώτο βήμα με την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 15 εκατ. δολαρίων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σχέδια για την επαναφορά των μαμούθ στη ζωή 10.000 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους κάνουν επιστήμονες.

Δέκα χιλιάδες χρόνια μετά την εξαφάνιση μαμούθ από το πρόσωπο της Γης, οι επιστήμονες ξεκινούν ένα φιλόδοξο έργο, έχοντας λάβει χρηματοδότηση, για να επαναφέρουν τα θηλαστικά πίσω στην αρκτική τούνδρα.

Η προοπτική της κλωνοποίησης μαμούθ και της επιστροφής τους στην άγρια ​​φύση έχει συζητηθεί - μερικές φορές σοβαρά - εδώ και μια δεκαετία, αλλά τη Δευτέρα οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι έλαβαν χρηματοδότηση η οποία πιστεύουν ότι θα μπορούσε να κάνει το όνειρό τους πραγματικότητα.

Η ενίσχυση έρχεται με τη μορφή 15 εκατομμυρίων δολαρίων που συγκεντρώθηκαν από την εταιρεία βιοεπιστήμης και γενετικής Colossal, η οποία ιδρύθηκε από τον Ben Lamm, επιχειρηματία τεχνολογίας και λογισμικού και τον George Church, καθηγητή γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ που πρωτοστάτησε στις νέες προσεγγίσεις στη γονιδιακή επεξεργασία.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα συνδράμουν και στην αποκατάσταση της ισορροπίας στην Αρκτική περιοχή καθώς θα τονωθεί η ανάπτυξη της βλάστησης.

Σκοπός του όλου εγχειρήματος είναι να δημιουργηθεί ένα πάρκο σαφάρι «Εποχής των Παγετώνων» εκτάσεως 200.000 στρεμμάτων σε μια απόμερη περιοχή της Σιβηρίας, όπου θα μπορούσαν να ζήσουν τα υβριδικά μαμούθ που θα δημιουργηθούν, όπως οι δεινόσαυροι στην ταινία Jurassic Park.

Αν αποδώσουν καρπούς τα πειράματά τους τότε το ζώο που θα προκύψει σε μια διετία, όπως υπολογίζουν, δεν θα είναι ένα κανονικό μαμούθ, αλλά ένα υβριδικό ζώο -διασταύρωση Ασιατικού ελέφαντα με μαμούθ- με μακρύ τρίχωμα, παχύ στρώμα λίπους, και κυκλοφορικό σύστημα προσαρμοσμένο σε χαμηλές θερμοκρασίες.

«Εστιάζουμε στην αναβίωση των γονιδίων του μαμούθ και στη δημιουργία ενός υβριδικού μαμούθ/ελέφαντα για να τα βοηθήσουμε να εξαπλωθούν σε μεγάλες, άγριες περιοχές με αρκτικό κλίμα. Έχουμε ήδη αναβιώσει δεκάδες γονίδια και τα δοκιμάζουμε σε κύτταρα ελέφαντα», είπε ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, καθηγητής George Church στη βρετανική εφημερίδα Sun. 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ