Κοσμος

Ρωσία: «Κανένας θάνατος μετά τον εμβολιασμό με Sputnik-V»

Η δήλωση του διευθυντή του Εθνικού ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Sputnik-V
Sputnik-V © EPA/CHAMILA KARUNARATHNE

Κορωνοϊός: «Στη Ρωσία δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά θανάτου μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο Sputnik-V».

Περιστατικά θανάτου μετά τον εμβολιασμό με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V δεν έχουν καταγραφεί, δήλωσε σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου, στους δημοσιογράφους, ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του Εθνικού ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι, το οποίο έχει αναπτύξει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V.

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V εγκρίθηκε στην Ρωσία στις 11 Αυγούστου του 2020 και υπήρξε τότε το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο κατά του κορωνοϊού που εγκρίθηκε επίσημα.

Ρώσοι: «Το Sputnik-V πολύ αποτελεσματικότερο κατά της μετάλλαξης Δ από τα Pfizer – Moderna»

«Μεταξύ 83%-94% κυμαίνεται η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού που σημαίνει ότι είναι κατά πολύ μεγαλύτερη της αποτελεσματικότητας των ξένων εμβολίων» υποστήριξε επίσης ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ.

«Η αποτελεσματικότητα όσον αφορά την προστασία του εμβολίου Sputnik-V, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας όπως καταγράφονται σήμερα κυμαίνεται από το 83% έως το 94%. Την ίδια στιγμή η αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer και Moderna, σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών και ισραηλινών πανεπιστημίων κυμαίνεται από το 40% και κάτι έως το 52%, κάτι που φυσικά είναι σημαντικά χειρότερο» υποστήριξε ο Γκίντσμπουργκ.

Ο Γκίντσμπουργκ επισήμανε επίσης ότι η επιδημιολογική κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα «στην πραγματικότητα μηδένισε την αγορά των εμβολίων». Σύμφωνα με τον ίδιο, το ένα δισεκατομμύριο των κατοίκων του πλανήτη, που έχουν εμβολιασθεί με τα ξένα εμβόλια, πρέπει να επανεμβολιασθούν για να αυξηθεί ο αριθμός των αντίστοιχων αντισωμάτων σε αρκετά υψηλό επίπεδο.

Ο διευθυντής του ινστιτούτου Γκαμαλέι, είπε επίσης ότι για να γίνει ελεγχόμενη η μόλυνση που μεταδίδεται μέσω της μετάλλαξης αυτής, θα πρέπει να εμβολιασθεί το 70-75% του πληθυσμού της χώρας, καθώς με ένα τέτοιο ποσοστό εμβολιασμένων η νόσος θα αρχίσει να φθίνει. Τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει διαρκώς να παρακολουθούμε τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού ώστε τα εμβόλια να παραμένουν αποτελεσματικά.

Μετάλλαξη Δέλτα: Η αλλαγή στρατηγικής

Αναφερόμενος στην μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι η εμφάνιση της άλλαξε την τακτική και στρατηγική του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, καθώς τώρα πρέπει να διατηρείται διαρκώς ένα υψηλό επίπεδο αντισωμάτων.

Δεδομένης αυτής της αλλαγής, ο Γκίντσμπουργκ είπε τέλος ότι το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας αντέδρασε πολύ γρήγορα στην μεταβαλλόμενη αυτή κατάσταση και έδωσε οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες οι πολίτες πρέπει να εμβολιάζονται με το εμβόλιο Sputnik- Light μια φορά ανά έξι μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.