Κοσμος

Τόνι Μπλερ: Η Δύση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με βιοτρομοκρατία

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν αποκλείει πιθανή χρήση βιολογικών όπλων από εξτρεμιστές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάσκα και προστατευτικός εξοπλισμός για βιολογικό πόλεμο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Ο Τόνι Μπλερ ισχυρίζεται ότι η Δύση πρέπει να είναι έτοιμη για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα με βιολογικά όπλα
Μάσκα και προστατευτικός εξοπλισμός για βιολογικό πόλεμο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Ο Τόνι Μπλερ ισχυρίζεται ότι η Δύση πρέπει να είναι έτοιμη για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα με βιολογικά όπλα © Pixabay

Η Δύση πρέπει να είναι έτοιμη για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα με βιολογικά όπλα, ισχυρίζεται ο Τόνι Μπλερ, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Η ισλαμιστική απειλή παραμένει «πρώτης γραμμής» για την ασφάλεια και η Δύση θα πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανή χρήση βιολογικών όπλων από εξτρεμιστικές οργανώσεις. Αυτό δήλωσε σήμερα Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021 ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα καθώς οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρούσαν από τη χώρα έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Η Βρετανία φοβάται ότι η επάνοδος του κινήματος στην εξουσία και το «κενό ασφαλείας» που προκλήθηκε από τη χαοτική απόσυρση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα επιτρέψουν σε ενόπλους της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους να εδραιωθούν εκεί.

Πόσο πιθανό είναι μια επίθεση με βιολογικά όπλα στην Ευρώπη - Τι είπε ο Τόνι Μπλερ

«Ο ισλαμισμός, τόσο η ιδεολογία όσο και η βία, είναι μια απειλή ασφαλείας πρώτης γραμμής και -αν δεν ελεγχθεί- θα έρθει σε εμάς, ακόμη και αν επικεντρώνεται μακριά από εμάς, όπως φάνηκε από την 11η Σεπτεμβρίου» εκτίμησε ο Μπλερ σε ομιλία του ενώπιον του think tank RUSI, του παλαιότερου think tank για την ασφάλεια και την άμυνα, με αφορμή την 20ή επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ.

«Η Covid-19 μας έχει διδάξει για τα φονικά παθογόνα. Οι πιθανότητες βιοτρομοκρατίας δείχνουν να ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Αλλά θα ήταν συνετό από εμάς να προετοιμαστούμε τώρα για την πιθανή χρήση της από μη κυβερνητικούς παίκτες» πρόσθεσε.

Ο Τόνι Μπλερ, την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός στη Μεγάλη Βρετανία, είχε στείλει βρετανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν το 2001.

Στην ομιλία του ο Βρετανός πολιτικός εκτίμησε ότι με περιορισμένη πρόθεση για στρατιωτική εμπλοκή από τις ΗΠΑ, η Βρετανία θα πρέπει να συνεργαστεί στενότερα με τις ευρωπαϊκές χώρες για το πώς θα αναπτύξει με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητές της για την πάταξη της απειλής σε περιοχές όπως το αφρικανικό Σαχέλ.

«Η αντιτρομοκρατία από μόνη της δεν θα απομακρύνει μια εδραιωμένη απειλή. Χρειαζόμαστε μερικές μπότες επί του εδάφους. Φυσικά η προτίμησή μας είναι οι μπότες να είναι ντόπιες, αλλά αυτό δεν θα είναι πάντα εφικτό» κατέληξε ο Μπλερ.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ