Κοσμος

Βόρεια Μακεδονία: Πρώτη απογραφή πληθυσμού μετά από 20 χρόνια

Η απογραφή του 2011 διακόπηκε μερικές ημέρες πριν την ολοκλήρωσή της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βόρεια Μακεδονία
Βόρεια Μακεδονία © Mark de Jong/Unsplash

Βόρεια Μακεδονία: Ξεκίνησε η πρώτη απογραφή πληθυσμού σχεδόν μετά από 20 χρονια.

Ξεκίνησε σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου, η απογραφή πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Η απογραφή του πληθυσμού της χώρας επρόκειτο να διεξαχθεί τον περασμένο Απρίλιο όμως αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο λόγω της κατάστασης με την πανδημία του κορονοϊού.

Στη χώρα δεν έχει γίνει απογραφή σχεδόν 20 χρόνια.

Βόρεια Μακεδονία: Η τελευταία απογραφή πληθυσμού το 2002

Η τελευταία απογραφή πληθυσμού πραγματοποιήθηκε το 2002, ενώ μία άλλη που είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2011 διακόπηκε μερικές ημέρες πριν την ολοκλήρωσή της, λόγω έντονων διαφωνιών μεταξύ Σλάβων και Αλβανών μελών της κρατικής επιτροπής που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή της.

Από τότε, όλες οι προσπάθειες να προκύψει κάποια συναίνεση και να διεξαχθεί απογραφή του πληθυσμού είχαν αποτύχει, κάτι που αντανακλά την εκατέρωθεν καχυποψία μεταξύ των δύο μεγάλων εθνικών κοινοτήτων της χώρας (Σλάβων και Αλβανών), σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού της καθεμίας, στη χώρα.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2002, ο πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε περίπου 2.020.000 άτομα.

Στην απογραφή εκείνη, το 64,18% είχαν δηλώσει «Μακεδόνες» και το 25,17% «Αλβανοί». Ποσοστό 3,85% είχαν δηλώσει «Τούρκοι», 2,66% «Ρομά», 1,8% «Σέρβοι», 0,85% «Βόσνιοι» και 0,5% «Βλάχοι». Τα μέλη άλλων εθνοτικών ομάδων έφθαναν το 1%. Στην απογραφή του 2002, 422 άτομα δήλωσαν την εθνικότητά τους ως Έλληνες.

Τα αποτελέσματα της απογραφής που ξεκίνησε σήμερα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να ανακοινωθούν το αργότερο έξι μήνες από την ολοκλήρωσή της.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ