Κοσμος

Αφγανιστάν: Τον Σεπτέμβριο δεν θα υπάρχουν τρόφιμα στη χώρα

Ο ΟΗΕ κάνει έκκληση για βοήθεια

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αφγανιστάν: Το χάος που έφεραν οι Ταλιμπάν και η δεύτερη ξηρασία που αντιμετώπισε η χώρα μέσα σε τρία χρόνια προκαλούν επισιτική ανασφάλεια.

Ο ΟΗΕ έχει ήδη προειδοποιήσει για ελλείψεις τροφίμων στο Αφγανιστάν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μετά την πληροφορία ότι οι προμήθειες πρώτων βοηθειών, συμπεριλαμβανομένου του χειρουργικού εξοπλισμού και των ειδών υποσιτισμού, δεν έχουν παραδοθεί λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε τη Δευτέρα ότι το κλείσιμο του αεροδρομίου στις εμπορικές πτήσεις καθυστέρησε τις βασικές παραδόσεις.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP), το οποίο προμηθεύει οδικά προμήθειες, δήλωσε ότι προς το παρόν προμηθεύεται τρόφιμα μέσω τεσσάρων διαφορετικών διαδρομών εφοδιασμού, οι οποίοι όμως δεν θα είναι προσβάσιμοι από τον επόμενο μήνα. 

Ο Andrew Patterson, αναπληρωτής διευθυντής του WFP στο Αφγανιστάν, είπε ότι μετέφεραν τρόφιμα μέσω ανθρωπιστικών διελεύσεων, συμπεριλαμβανομένου του Ουζμπεκιστάν, ενώ το 50% των προμηθειών έφτασε μέσω του Πακιστάν και του Τουρκμενιστάν.

WFP: Χρειαζόμαστε άλλους 54.000 τόνους για να εξασφαλίσουμε επαρκή τρόφιμα

«Ερχεται ο χειμώνας και πολλοί αφγανικοί δρόμοι θα καλυφθούν από χιόνι. Πρέπει να αποθηκεύσουμε τρόφιμα στις αποθήκες μας τα οποία πρέπει να διανεμηθούν», δήλωσε ο Πάτερσον. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 20.000 τόνοι τροφίμων στη χώρα τώρα και 7.000 τόνοι στο δρόμο.

«Χρειαζόμαστε άλλους 54.000 τόνους για να εξασφαλίσουμε επαρκή τρόφιμα για τον Αφγανικό λαό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Διαφορετικά, το φαγητό θα εξαντληθεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου». 

Το WFP δήλωσε ότι εργάζεται για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκάλεσε η ταχεία ανάληψη εξουσίας των Ταλιμπάν.

Ο Δρ Ρίτσαρντ Μπρέναν, διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ στην περιοχή, δήλωσε πως «ενώ τα μάτια του κόσμου είναι τώρα στραμμένα στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν και τα αεροπλάνα που φεύγουν, πρέπει να εξασφαλίσουμε εφόδια για να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν μείνει πίσω». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι Ο ΠΟΥ εξετάζει επίσης τη δημιουργία μιας «ανθρωπιστικής αερογέφυρας».

Αφγανοί πουλάνε πεπόνια και αναψυκτικά στην Καμπούλ © EPA / AKHTER GULFAM

Διεθνής Ερυθρός Σταυρός: Η τριπλή απειλή που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν

Ο Γκρέγκορι Μάθιους από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό είπε ότι ο λαός του Αφγανιστάν αντιμετώπισε μια τριπλή απειλή.

«Πρώτον, υπάρχει η αβεβαιότητα στην πολιτική κατάσταση, δεύτερον έχουμε 550.000 ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από τη χώρα και τρίτον οι Αφγανοί βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια, η οποία είναι εξαιρετικά υψηλή».

Παράλληλα, το Αφγανιστάν ζει υπό την απειλή του Covid-19. Η Henrietta Fore, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef, δήλωσε τη Δευτέρα ότι περίπου 10 εκατομμύρια παιδιά σε όλο το Αφγανιστάν χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, 1 εκατομμύριο μπορεί να πεθάνουν χωρίς θεραπεία και ότι οι συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω.

«Αυτή τη στιγμή, η Unicef ​​αυξάνει τα προγράμματα διάσωσης για παιδιά και γυναίκες - μεταξύ άλλων μέσω της παροχής υπηρεσιών υγείας, διατροφής και ύδρευσης σε εκτοπισμένες οικογένειες. Ελπίζουμε να επεκτείνουμε αυτές τις επιχειρήσεις σε περιοχές που δεν μπορούσαν να επιτευχθούν προηγουμένως λόγω ανασφάλειας».

Ακόμη και πριν καταλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν, η χώρα είχε μεγάλη ανθρωπιστική ανάγκη μετά τη δεύτερη ξηρασία σε τρία χρόνια λόγω της οποίας καταστράφηκε το 40% των καλλιεργειών στο Αφγανιστάν. Αν προσθέσει κανείς και τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, καθώς και την αύξηση της τιμής του σιταριού κατά 24%, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πολλές οικογένειες δεν έχουν κυριολεκτικά να φάνε. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ