Κοσμος

Αφγανιστάν: Επτά νεκροί κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Χιλιάδες πολίτες προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν
Πολίτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν © EPA / STRINGER

Αφγανιστάν: Νεκροί επτά Αφγανοί κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ - Η προσπάθειά τους να φύγουν από τη χώρα και το ενδεχόμενο επίταξης αερομεταφορέων από ΗΠΑ.

Επτά Αφγανοί έχασαν τη ζωή τους κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται εδώ και μία περίπου εβδομάδα στο αεροδρόμιο του Αφγανιστάν, επιθυμώντας να φύγουν από τη χώρα, μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν. 

«Οι σκέψεις μας στρέφονται στις οικογένειες των 7 Αφγανών πολιτών που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο πλήθος στην Καμπούλ», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας και προσθέτει: «Οι συνθήκες στο πεδίο παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαχειριστούμε την κατάσταση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια». 

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιτάξουν αερομεταφορείς για να μεταφέρουν ανθρώπους

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ ότι ενδέχεται να διαταχθούν να βοηθήσουν στη μεταφορά ανθρώπων που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Αφγανιστάν, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο ένας αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος, σημείωσε ότι εστάλη «προειδοποίηση επίταξης» στις εταιρείες την Παρασκευή, με την οποία ενημερώνονται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν αεροσκάφη και πληρώματά τους, πάντως πρόσθεσε πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Το σχέδιο αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα The Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τον έναν Aμερικανό κυβερνητικό αξιωματούχο, τα πολιτικά αεροσκάφη δεν θα διαταχθούν να εισέρχονται στον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν. Αντ’ αυτού, μάλλον θα παραλαμβάνουν ανθρώπους που έχουν μεταφερθεί σε αμερικανικές αεροπορικές βάσεις σε διάφορες τοποθεσίες, όπως στη Μέση Ανατολή ή στη Γερμανία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ