Κοσμος

Αφγανιστάν-ΗΠΑ: Απομακρύνθηκαν 3.000 άνθρωποι μόνο την Πέμπτη

Πόσοι πολίτες υπολογίζεται ότι έχουν απομακρυνθεί συνολικά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αφγανιστάν: Πολίτες επιβιβάζονται σε αεροσκάφη και απομακρύνονται από τη χώρα
Αφγανιστάν: Πολίτες επιβιβάζονται σε αεροσκάφη και απομακρύνονται από τη χώρα © EPA / Spanish Ministry of Defense HANDOUT

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ απομάκρυναν περίπου 3.000 πολίτες - Πότε η τελευταία πτήση εκκένωσης από τη Βρετανία.

Οι ΗΠΑ απομάκρυναν περίπου 3.000 ανθρώπους την Πέμπτη (19/8), από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, όπως δήλωσε σήμερα (20/8) αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Υπολογίζεται ότι συνολικά έχουν απομακρυνθεί μέσω του αεροδρομίου 18.000 πολίτες. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν περίπου 3.000 ανθρώπους από το Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι με 16 πτήσεις C-17», δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι σχεδόν 350 ήταν Αμερικανοί πολίτες. «Στους ανθρώπους που απομακρύνονται περιλαμβάνονται επίσης μέλη οικογενειών Αμερικανών πολιτών, αιτούντες την Ειδική Μεταναστευτικη Βίζα και οι οικογένειές τους και ευάλωτοι Αφγανοί», πρόσθεσε.

Οι «Times» του Λονδίνου αναφέρουν σε δημοσίευμά τους ότι η Βρετανία θα πραγματοποιήσει σε πέντε ημέρες την τελευταία πτήση αποχώρησης από την Καμπούλ βάσει ενός επιταχυμένου χρονοδιαγράμματος για την έξοδο από το Αφγανιστάν. Αυτή την εβδομάδα γνωστοποιήθηκε στους υπουργούς πως η τελευταία πτήση απομάκρυνσης ανθρώπων μπορεί να χρειαστεί να αναχωρήσει την Τρίτη, πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στις 31 Αυγούστου, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές.

Την ίδια ώρα, κυβερνητική πηγή φέρεται ότι δήλωσε πως η ημερομηνία της 24ης Αυγούστου δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί επισήμως.

 

Αφγανιστάν: Πολίτες στον Καναδά θα μεταφέρουν στρατιωτικά μεταγωγικά

Το βράδυ της Πέμπτης, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Καναδά ανακοίνωσε ότι δύο γιγαντιαία καναδικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη θα κάνουν πτήσεις προς και από την Καμπούλ για να μεταφέρουν στον Καναδά πολίτες της χώρας, μόνιμους κατοίκους και Αφγανούς. 

«Τα Globemasters» (σ.σ. μεγάλα μεταγωγικά που κατασκευάζει η αμερικανική Boeing, η βασιλική πολεμική αεροπορία του Καναδά διαθέτει 5) «αναδιαμορφώνονται αυτή τη στιγμή για να μεταφέρουν τον μέγιστο δυνατό αριθμό ανθρώπων με τον πιο ασφαλή τρόπο», εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η καναδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι μέλη των ένοπλων δυνάμεων έφθασαν στην Καμπούλ για να συντονίσουν την επιχείρηση εκκένωσης σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τους άλλους συμμάχους. Για όσο «το αεροδρόμιο τελεί υπό αμερικανικό και διεθνή έλεγχο» ο Καναδάς θα είναι σε θέση να στέλνει «στρατιωτικά αεροσκάφη για να μεταφέρουν κόσμο εκτός» του Αφγανιστάν, είπε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, εφιστώντας όμως την προσοχή ότι θα υπάρξουν «τεράστιες δυσκολίες» στην προσπάθεια «να απομακρυνθούν όλοι».

«Η πρόκληση δεν είναι η χωρητικότητα των καναδικών αεροσκαφών και αυτών των εταίρων μας», αλλά «οι τεράστια δυσκολία που έχει ο κόσμος να πάει στο αεροδρόμιο, διότι οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να εμποδίζουν την πρόσβαση», εξήγησε ο κ. Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κυβέρνησή του δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι θα υποδεχθεί 20.000 αφγανούς πρόσφυγες στο πλαίσιο νέου ειδικού προγράμματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ