- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Καμπούλ: Μητέρες δίνουν τα παιδιά τους για να τα σώσουν (βίντεο)
Ενώ μαχητές Ταλιμπάν τις ξυλοφορτώνουν
Αφγανιστάν: Μητέρες πετούν τα μωρά τους πάνω από τα συρματοπλέγματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ενώ τις ξυλοφόρτωναν οι Ταλιμπάν.
Θλίψη προκαλεί η περιγραφή αξιωματικού των βρετανικών αλεξιπτωτιστών στην εφημερίδα «Independent» όλων όσων συμβαίνουν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.
«Οι μητέρες ήταν σε απόγνωση. Τις έδερναν οι Ταλιμπάν. Φώναζαν “σώστε το μωρό μου” και πετούσαν τα παιδιά τους προς το μέρος μας... Κάποια έπεσαν πάνω στα συρματοπλέγματα. Ήταν τρομερό αυτό που συνέβη. Στο τέλος της νύχτας δεν υπήρχε ούτε ένας ανάμεσά μας που να μην κλαίει» λέει χαρακτηριστικά ο βρετανός αξιωματούχος.
Οι σκηνές της ωμής βίας εκτυλίχθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες άνθρωποι, μεταφέρονται αεροπορικώς από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία κι άλλες ξένες κυβερνήσεις.
Μαρτυρία Αφγανού: «Φαίνεται ότι τους αρέσει να δέρνουν γυναίκες»
Μια ακόμη μαρτυρία, αυτήν τη φορά από τον έναν Αφγανό που προσπάθησε να διαφύγει από τη χώρα, κάνει λόγο για ισλαμιστές που δέρνουν κυρίως γυναίκες και σκίζουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.
«Κοιτάξτε τι μου έκαναν», λέει στον «Independent» ο Αμίρ Ακμπάρ Μοχάμεντ, δείχνοντας τις μελανιές στα χέρια και τον δεξί του ώμο. «Ήμουν με την οικογένειά μου, ένας Ταλιμπάν οργίστηκε για κάτι που είπε η γυναίκα μου κι άρχισε να την ξυλοφορτώνει μ' ένα ραβδί. Εγώ τραυματίστηκα στην προσπάθειά μου να την προστατέψω. Φαίνεται ότι τους αρέσει να δέρνουν γυναίκες» πρόσθεσε.
Η Σαχανάζ Νασίμι είχε τυλίξει με επιδέσμους το δεξί της πόδι. Είχε φορέσει καλού-κακού μια μαύρη μπούρκα για να μη θεωρήσουν οι Ταλιμπάν ότι ήταν ανάρμοστα ντυμένη, αλλά την έδειραν, επειδή πήγε στο αεροδρόμιο.
Η Σαχανάζ έφθασε έξω από το ξενοδοχείο Μπάρον κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ένα από τα μέρη όπου συγκεντρώνονται Αφγανοί που ζητούν καταφύγιο στη Βρετανία, με τον 23χρονο αδελφό της, Σαφιτουλάχ. Πήγαν στην Καμπούλ όταν οι Ταλιμπάν κύκλωσαν το σπίτι τους στο Μπαγλάν και σκότωσαν άλλα δύο αδέλφια της, τον 15χρονο Μπασιτουλάχ και τον 28χρονο Ακιτουλάχ. Η Νασίμι και ο αδελφός της δεν είχαν μαζί τους ταξιδιωτικά έγγραφα.
«Νόμιζα ότι αν φθάσουμε εκεί, θα είχαμε ίσως πιθανότητα να μας δεχθεί κάποια από τις χώρες σε ένα από τα αεροσκάφη τους. Έχουμε υποφέρει, μπορούμε να αποδείξουμε ότι οι Ταλιμπάν μας στοχοποιούν και θα προσπαθήσουν να μας ξαναβλάψουν» είπε.
Πολλοί συμπατριώτες της την πλησίασαν, επειδή μιλάει Αγγλικά για να εξηγήσει στους αξιωματούχους τι ζητάνε. «Όλοι αξίζουν να φύγουν από το Αφγανιστάν. Αλλά εμένα κανείς δεν θα με βοηθήσει; Είμαι νέα, θέλω να ζήσω ελεύθερη, κι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί τώρα στην πατρίδα μου. Αν δεν μας δεχτεί καμία χώρα, ίσως να μας διώξουν οι στρατιώτες και έτσι θα αναγκαστούμε να πάρουμε και πάλι τον δρόμο της επιστροφής, να αντιμετωπίσουμε ξανά τους Ταλιμπάν. Δεν το αντέχω» πρόσθεσε μέσα σε αναφιλητά.
Πληροφορίες από Independent
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η ευθύνη μου είναι να ακούσω, να απαντήσω σε εύλογες ανησυχίες και να προχωρήσω την Αλβανία μπροστά»
Ο πόλεμος των drones και τα γεωπολιτικά παιχνίδια πάνω από το μέτωπο
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσπεράσει επίσης την Ιαπωνία
Γιατί το πρόσωπο αυτής της γυναίκας κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ο ποντίφικας παρέμεινε στο χειρουργείο περίπου τρεις ώρες - Αφαίρεσαν τον κάτω λοβό του δεξιού πνεύμονα
Έρευνα για τα έργα και τις ημέρες της στην Αθήνα
Αν οι Βρετανοί θέλουν να κρατήσουν και να κάνουν κουμάντο στα κομμάτια του Παρθενώνα μπορούν να το κάνουν. Αλλά ας μην προσποιούνται ότι αυτό είναι κάποιο αναμφισβήτητο δικαίωμά τους
Εκατομμύρια Ινδονήσιοι ζουν αντιμέτωποι με πυκνό καπνό και ένα αποπνικτικό, πορτοκαλί νέφος που θυμίζει σκηνικό αποκάλυψης
Ο Τραμπ αρνείται ότι έχει διακόψει την ανταλλαγή πληροφορίων με το Κίεβο
Τι αναφέρουν οι Αρχές
Καταρρέει μέσα σε δευτερόλεπτα
Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία: ανάπτυξη και προκλήσεις
Πίεση στον Τραμπ να τελειώσει τον πόλεμο
H Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή συνείδηση και οι ευρωβουλευτές που θέλουν να βάλουν μπουρλότο στο Ευρωκοινοβούλιο
Η AfD και η αριστερή BSW ψήφισαν από κοινού
Ο πρώην επιθετικός της Λίβερπουλ μίλησε για την κακοποίηση που υπέστη
«Είναι κρίμα που χάνουμε έναν ισχυρό εταίρο»
Στο επίκεντρο το κόστος των σπουδών και η επένδυση Κούσνερ
Ο εφιάλτης για το οικονομικό σχέδιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.