Κοσμος

Αφγανιστάν: 12 νεκροί εντός και γύρω από το αεροδρόμιο

Οι Ταλιμπάν καλούν τους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αφγανιστάν: Νεκροί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν - Επιχείρησαν να φύγουν από τη χώρα.

Συνολικά 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εντός και γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν από την Κυριακή (15/8). Εκατοντάδες πολίτες φτάνουν στο αεροδρόμιο θέλοντας να εγκαταλείψουν τη χώρα, τη στιγμή που οι Ταλιμπάν τούς καλούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Οι θάνατοι προκλήθηκαν είτε από πυρά, είτε από ποδοπατήματα, όπως δήλωσε σήμερα (19/8) αξιωματούχος των Ταλιμπάν, καλώντας τους ανθρώπους, οι οποίοι εξακολουθούν να συνωστίζονται στις πύλες του αεροδρομίου, να επιστρέψουν στα σπίτια τους αν δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ταξιδέψουν. «Δεν θέλουμε να πειράξουμε κανέναν στο αεροδρόμιο», δήλωσε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν.

Αφγανιστάν: Αμερικανικά πολιτικά αεροσκάφη μπορούν να συμμετάσχουν στην επιχείρηση εκκένωσης 

Αργά το βράδυ της Τετάρτης (18/8), η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA) ανακοίνωσε ότι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες μπορούν να στείλουν επιβατικά αεροσκάφη στην Καμπούλ για να εκτελέσουν πτήσεις στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης ή για να μεταφέρουν βοήθεια εάν έχουν εξασφαλίσει την έγκριση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, η FAA ξεκαθάρισε πως χωρίς πρότερη έγκριση, οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπεται να στέλνουν αεροσκάφη στον αφγανικό εναέριο χώρο ή στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ. Επικαλέστηκε την «έλλειψη υπηρεσιών ελέγχου κυκλοφορίας σε μεγάλο υψόμετρο» και την «εξτρεμιστική δραστηριότητα» στο Αφγανιστάν, όπου την εξουσία κατέλαβαν εκ νέου οι Ταλιμπάν.

Όλες οι πτήσεις προς την Καμπούλ οφείλουν να εκτελούνται «με άδεια» του Πενταγώνου, επέμεινε. Στους περιορισμούς της FAA δεν υπόκεινται οι στρατιωτικές πτήσεις. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε τη Δευτέρα ότι τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ανέλαβε ο αμερικανικός στρατός.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ