Κοσμος

Ισραήλ: Πάνω από 6.000 κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο

Πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισραήλ
Ισραήλ © Pixabay

Ισραήλ: Αυξημένα τα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες - Ξεκίνησε η χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου.

Συνολικά 6.265 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε εχθές, Τρίτη (17/8) το Υπουργείο Υγείας της χώρας. Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν τις 954.323.

Ακόμη, 12 ασθενείς με κορωνοϊό υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 6.699 νεκρούς ως αυτό το χρονικό σημείο. Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στα 56.634. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση επίσης αυξήθηκαν, φθάνοντας τους 579 (+51 σε 24 ώρες).

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, 5,86 εκατ. πολίτες της χώρας – ή το 62,8% του πληθυσμού – έχουν λάβει τουλάχιστον μια πρώτη δόση των εγκεκριμένων εμβολίων για τον κορωνοϊό, πάνω από 5,4 εκατ. και τη δεύτερη, ενώ πάνω από 1,09 εκατ. τρίτη, ενισχυτική.

Ισραήλ: Ξεκίνησε να χορηγεί τρίτη δόση στους άνω των 50 ετών

Το Ισραήλ, παρόλο που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο (78% του πληθυσμού άνω των 12 ετών έχει πλήρως εμβολιαστεί), εμφανίζει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς νέων ημερήσιων κρουσμάτων παγκοσμίως. 

Για «κρίσιμη φάση» και για «αγώνα δρόμου εναντίον της πανδημίας» έκανε λόγο ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας, ο οποίος έκανε τρίτη ενισχυτική δόση στις 13 Αυγούστου και η χώρα του, που έχει πληθυσμό περίπου 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων, έγινε προ ημερών η πρώτη στον κόσμο που πλέον κάνει τρίτη δόση στους άνω των 50 ετών

Όπως επισημαίνει το περιοδικό "Science", αν και η συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασμών στο Ισραήλ έχει γίνει με Pfizer/BioNTech, πάνω από τα μισά νέα κρούσματα αφορούν πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους, κάτι που δείχνει την εντυπωσιακή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού και παράλληλα εγείρει ανησυχίες κατά πόσο η προστασία των εμβολίων εξασθενεί με το πέρασμα του χρόνου.

Παρόλο που ένας ανεμβολίαστος συνεχίζει να έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες - σε σχέση με έναν εμβολιασμένο - να αρρωστήσει βαριά, να καταλήξει στο νοσοκομείο ή να πεθάνει, η εμπειρία του Ισραήλ δείχνει ότι ακόμη και οι καλύτερα εμβολιασμένες χώρες μπορεί να έχουν απρόσμενες δυσκολίες με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Για "ένα πολύ σαφές μήνυμα προειδοποίησης προς τον υπόλοιπο κόσμο" έκανε λόγο ο επιστήμονας δρ Ραν Μπάλιτσερ του μεγαλύτερου ισραηλινού οργανισμού υπηρεσιών υγείας Clalit Health Services (CHS). "Αν μπορεί να συμβεί εδώ, πιθανώς μπορεί να συμβεί οπουδήποτε".

Οι συνέπειες της σταδιακά φθίνουσας ανοσίας των εμβολίων φαίνονται περισσότερο σε όσους εμβολιάστηκαν πρώτοι στο Ισραήλ. Μελέτη επιστημόνων του άλλου μεγάλου οργανισμού υγείας Μακάμπι (MHS) δείχνει ότι η προστασία έναντι της Covid-19 μειώνεται σε αναλογία με το πόσο καιρός έχει περάσει από τότε που κάποιος εμβολιάστηκε: όσοι π.χ. εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο, έχουν κατά μέσο όρο περίπου 2,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό, σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν τον Απρίλιο (λαμβανομένου πάντως υπόψη ότι οι υπερήλικες και εκείνοι με πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είχαν εμβολιαστεί πρώτοι).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ