Κοσμος

Ο Τζο Μπάιντεν για την «επόμενη ημέρα» στο Αφγανιστάν

Τι θα γίνει με τους Αμερικανούς στη χώρα - Το μήνυμά του στους Ταλιμπάν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Τζο Μπάιντεν τοποθετήθηκε επίσημα για το Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν ελέγχουν την Καμπούλ και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Για το Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν μίλησε τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021, το βράδυ, ο Τζο Μπάιντεν σε δημόσια τοποθέτησή του, την ώρα που οι εικόνες χάους από το αεροδρόμιο στην Καμπούλ συνεχίζουν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ήταν σαρωτική. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη χώρα. Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία δηλώνουν έτοιμες για φιλικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν.

Ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι δεν μετανιώνει για την απόφασή του οι αμερικανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν. «Δεν υπήρξε ποτέ μια καλή στιγμή για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «οι Αμερικανοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να πεθαίνουν πολεμώντας σε έναν πόλεμο που οι Αφγανοί δεν είναι διατεθειμένοι να πολεμήσουν για τον εαυτό τους».

«Πόσους νέους Αμερικανούς και πόσες νέες Αμερικανίδες θα χάσουμε ακόμη για έναν εμφύλιο πόλεμο μιας ξένης χώρας;» αναρωτήθηκε ο Τζο Μπάιντεν. «Η αποστολή μας στο Αφγανιστάν δεν ήταν ποτέ να χτίσουμε ένα έθνος. Αντίθετα σχεδιάστηκε για να αποτρέψει μία τρομοκρατική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υποστηρίζω σθεναρά την απόφασή μου ότι μετά από 20 χρόνια ήταν ώρα να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν» σημείωσε ακόμη, αναγνωρίζοντας: «Η αλήθεια είναι ότι όλα εξελίχθηκαν γρηγορότερα από ό,τι περιμέναμε, καθώς η πολιτική ηγεσία το έβαλε στα πόδια και ο στρατός κατέρρευσε».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το Αφγανιστάν ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι η αποχώρηση των Αμερικανών διπλωματών θα συνεχιστεί κανονικά. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στους Ταλιμπάν ότι σε περίπτωση που Αμερικανοί πολίτες δεχτούν επίθεση, η απάντηση των ΗΠΑ θα είναι άμεση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις