Κοσμος

Οργή στην Ιταλία για τους εμπρηστές -Δεκάδες φωτιές στην Καλαβρία

Μόλις φύγουν από την Ελλάδα τα τρία γαλλικά καναντέρ θα επιχειρήσουν στην Ιταλία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μαίνονται οι φωτιές στην Ιταλία, με τη Ρώμη να ζητά καναντέρ από τη Γαλλία και τους πυροσβέστες να μάχονται τις φλόγες, ενώ επικρατεί οργή για τους εμπρηστές.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τις φονικές πυρκαγιές στην Ιταλία. Ο καύσωνας συνεχίζεται με πάνω από 500 πυρκαγιές μέσα σε 12 ώρες και την Καλαβρία να φλέγεται, την ώρα που ξεχειλίζει η οργή για τους εμπρησμούς.

Στην Καλαβρία, υπάρχουν ακόμη 59 ενεργές εστίες. Η κατάσταση, σε σύγκριση με ένα 24ωρο νωρίτερα έχει μερικώς βελτιωθεί, αλλά παραμένει κρίσιμη, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021. Οι πυροσβέστες δίνουν άλλη μία όλονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Συνολικά, 70 ομάδες πυροσβεστών επιχειρούν στην περιφέρεια αυτή, με τη βοήθεια εναέριων μέσων της Πολιτικής Προστασίας και ελικόπτερου του στρατού.

«Καταδικάζω για μια ακόμη φορά την αχαρακτήριστη δράση των εμπρηστών. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όλους όσοι κινητοποιήθηκαν για να ξεπεράσουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης» δήλωσε ο περιφερειάρχης της Καλαβρίας, Νίνο Σπιρλί.

Πυρκαγιές στη Σικελία - Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες

Στη Σικελία, την ίδια ώρα, πυρκαγιές μαίνονται ακόμη στην ορεινή περιοχή των Μαντονίε, ενώ ετέθη υπό έλεγχο το μέτωπο που είχε επεκταθεί μέχρι την περιοχή Καρταμπελότα, κοντά στον Ακράγαντα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλότζερο Κατάνο, «πίσω από τα τραγικά αυτά συμβάντα βρίσκεται το καταραμένο χέρι εμπρηστών και, στη συνέχεια, ο καύσωνας επιδείνωσε την κατάσταση».

Η οικονομική ζημιά για τους κτηνοτρόφους είναι ανυπολόγιστη. Πολλοί έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους, στην προσπάθειά τους να σώσουν όσα περισσότερα ζώα μπορούσαν.

Τα τρία καναντέρ που επιχειρούν στην Ελλάδα, πηγαίνουν Ιταλία για τις φωτιές

Εν τω μεταξύ τα τρία καναντέρ (Canadair) που η Γαλλία έχει αποστείλει στην Ελλάδα, όταν ολοκληρώσουν την αποστολή τους, θα προσφέρουν τη βοήθειά τους στην Ιταλία.

Η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα τη βοήθεια των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Την ίδια στιγμή πολλοί οργανισμοί και ιδιώτες άρχισαν να συγκεντρώνουν χρήματα, προς στήριξη όσων έχασαν όλα τους τα υπάρχοντα. Από τη δημόσια τηλεόραση Rai, οι κάτοικοι απευθύνουν εκκλήσεις ώστε οι τουρίστες να μην ακυρώσουν τις κρατήσεις τους και να στηρίξουν τις περιοχές που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις