Κοσμος

Φάουτσι: Θα υπάρξουν πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις από την Δέλτα

Για να εξαφανίσουμε τον ιό, πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό του εμβολιασμού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αν το ποσοστό του εμβολιασμού δεν αυξηθεί, ο ιός θα εξαπλωθεί με κίνδυνο να δούμε ακόμα πιο επικίνδυνες μετάλλαξεις, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Άντονι Φάουτσι.

Τα εμβόλια προστατεύουν περισσότερο από το μισό πληθυσμό των ΗΠΑ από τα σημερινά στελέχη, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο, αν το ποσοστό του εμβολιασμού δεν αυξηθεί, ο ιός θα εξαπλωθεί με κίνδυνο να δούμε μια νέα, ακόμα πιο επικίνδυνη μετάλλαξη στο μέλλον, σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι

«Τότε, όλοι εμείς που έχουμε εμβολιαστεί και προστατευόμαστε από την μετάλλαξη Δέλτα, μπορεί να μην είμαστε προστατευμένοι από την νέα παραλλαγή» δήλωσε πιο συγκεκριμένα ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ.  

«Εάν μια συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού εμβολιαστεί, ο ιός θα εξαφανιστεί» πρόσθεσε. «Αλλά το να έχουμε μόνο μερικώς εμβολιασμένο πληθυσμό σημαίνει ότι ο ιός όχι μόνο δεν εξαφανίζεται, αλλά θα υπάρχει παράλληλα με τον ιό της γρίπης τον χειμώνα, με συνέπεια να δούμε εκ νέου αύξηση κρουσμάτων την άνοιξη». 

Αύξηση των κρουσμάτων σε πολιτείες με χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης

 Σε 47 πολιτείες, ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών των νέων κρουσμάτων αυξάνεται κατά τουλάχιστον 10% περισσότερο από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Με την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ αυξήθηκε δραστικά σε περίπου 100.000, ενώ κρίσιμη είναι η κατάσταση σε πολιτείες με χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι © ΕPA / J. Scott Applewhite

«Τρομακτικό το τίμημα» του υψηλού ποσοστού ανεμβολίαστων

Πολλοί αντιεμβολιαστές ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ είχαν λάβει μέχρι τώρα μόνον έκτακτη έγκριση, αλλά σύμφωνα με τον Φάουτσι, τα σημαντικότερα απ’ αυτά μπορεί να λάβουν σύντομα οριστική έγκριση.

«Ελπίζω αυτό να γίνει εντός του Αυγούστου», είπε ο επιδημιολόγος. Αλλά και ο διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) Φράνσις Κόλλινς προειδοποίησε ότι αν καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί - κάτι που αποτελεί αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης - μπορεί κάτι να γίνει, αφού όπως είπε στο ABC, οι ΗΠΑ πληρώνουν «το τρομακτικό τίμημα» του υψηλού ποσοστού ανεμβολίαστων.

Τα καλά νέα, λένε οι ειδικοί, είναι ότι τα δεδομένα δείχνουν πως τα εμβόλια προστατεύουν από τα στελέχη τα οποία αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οι ΗΠΑ. Οι ομάδες που μελετούν τις αναδυόμενες παραλλαγές δεν ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Δέλτα ή της νέας, εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Λάμδα (C.37) που εντοπίστηκε πρώτη φορά στο Περού, δήλωσε ο Φράνσις Κόλλινς.

Με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ