Κοσμος

Νιγηρία: Βρήκε την οικογένειά της 7 χρόνια μετά την απαγωγή της

Η νεαρή κοπέλα ήταν μία από τις περίπου 300 που είχαν απαχθεί από τη Μπόκο Χαράμ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νιγηρία: Μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τη Μπόκο Χαράμ
Νιγηρία: Μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τη Μπόκο Χαράμ © EPA / STR

Νιγηρία: Νεαρή μαθήτρια που είχε απαχθεί από τη Μπόκο Χαράμ βρήκε ξανά την οικογένειά της - Εντοπίστηκε από στρατιωτικούς

Την οικογένειά της βρήκε μετά από επτά χρόνια νεαρή μαθήτρια που είχε απαχθεί από μέλη της Μπόκο Χαράμ από σχολείο στην Τσιμπόκ στη Νιγηρία

Την 14η Απριλίου 2014, περίπου εκατό τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ απήγαγαν 276 κορίτσια στο Τσιμπόκ, στην πολιτεία Μπόρνο. Η ενέργεια προκάλεσε τεράστιο κύμα αγανάκτησης εντός της χώρας και διεθνώς και την εκστρατεία #BringBackOurGirls («φέρτε πίσω τα κορίτσια μας»), κυρίως μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Στην πορεία των ετών, η πλειονότητα των μαθητριών απελευθερώθηκε ή εντοπίστηκε από τον νιγηριανό στρατό. Περίπου εκατό εξακολουθούν να αγνοούνται, θύμιζε η Διεθνής Αμνηστία τον Απρίλιο, στην έβδομη επέτειο της απαγωγής.

Σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνήτης στην Μπόρνο, ο Μπαμπάγκανα Ουμάρα Ζούλουμ, διευκρίνισε ότι η Ρουθ Νγκλάνταρ Πόγκου παρουσιάστηκε σε άνδρες του στρατού τον περασμένο μήνα, συνοδευόμενη από έναν άνδρα, που είπε πως είναι ο σύζυγός της.

«Γνωρίζω πώς αισθάνονται οι οικογένειες» των κοριτσιών που «παραμένουν ακόμη σε αιχμαλωσία», όμως «πρέπει να ελπίζουμε, πάνω απ’ όλα μετά τη σημερινή εξέλιξη», έκρινε ο κυβερνήτης.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, η νεαρή παρουσιάστηκε στους στρατιωτικούς την 28η Ιουλίου, αλλά η είδηση δεν δημοσιοποιήθηκε ώστε να δοθεί χρόνος για να υπάρξει επικοινωνία με τους γονείς της.

Μπόκο Χαράμ: Χιλιάδες νεκροί - Κλείνουν σχολεία λόγω μαζικών απαγωγών

Αφότου ξέσπασε η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ το 2009 στη βορειοανατολική Νιγηρία, ο πόλεμος, που έχει εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 36.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει περίπου 3 εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πολλές άλλες μαζικές απαγωγές στη βόρεια Νιγηρία ακολούθησαν αυτή στο Τσιμπόκ, οδηγώντας στο κλείσιμο εκατοντάδων σχολικών ιδρυμάτων.

Από τον Δεκέμβριο, σχεδόν χίλιοι μαθητές και φοιτητές έχουν απαχθεί στο βορειοδυτικό και στο κεντρικό τμήμα της χώρας, κυρίως από συμμορίες κακοποιούν που θέλουν να αποσπάσουν λύτρα. Τα περισσότερα παιδιά έχουν έκτοτε απελευθερωθεί, όμως πολλά ακόμη παραμένουν σε ομηρία για μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ