- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Υπόθεση Pegasus: Κατηγορίες για κατασκοπεία βαραίνουν τα ΗΑΕ
Το Ντουμπάι αρνείται τις κατηγορίες - Η θέση Γερμανίας και Βρετανίας
Η σύνδεση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την υπόθεση Pegasus και η αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ.
Στη λίστα με τους 400 αριθμούς τηλεφώνων που έχουν πέσει «θύματα» κατασκοπείας από το Pegasus Project, βρίσκεται κι εκείνους του Εμμανουέλ Μακρόν, ενός κοντινού προσώπου του Δαλάι Λάμα καθώς και αρκετών πολιτικών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών και δικηγόρων.
Μία από τις 40 χώρες που είχε πρόσβαση στο λογισμικό υποκλοπής Pegasus (το οποίο εμπορεύεται η ισραηλινή επιχείρηση NSO) και φαίνεται να το χρησιμοποιούσε, είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφωνα με την ανάλυση δεδομένων.
Το συγκεκριμένο λογισμικό, μόλις καταφέρει να εισέλθει σε ένα smartphone, επιτρέπει την ανάκτηση μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών ακόμη και την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του κατόχου του.
Το Ντουμπάι, η πόλη του εμιράτου που διοικείται από τον Σεΐχη Μωάμεθ (Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum), πιστεύεται ότι ήταν πελάτης του NSO. Τα τηλέφωνα της κόρης του Σεΐχη που αποπειράθηκε να φύγει από το Ντουμπάι το 2018, καθώς και το τηλέφωνο της πρώη συζύγου του η οποία εγκατέλειψε τη χώρα και πήγε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2019, βρίσκονται στη λίστα με τα τηλέφωνα που παρακολουθούνται. Το ίδιο ισχύει και για τα τηλέφωνα πολλών συνεργατών των δύο γυναικών, κυρίως αριθμών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
H απάντηση ΗΑΕ και Ισραήλ για το Pegasus Project
H NSO υποστηρίζει ότι το λογισμικό της Pegasus προορίζεται αποκλειστικά για χρήση από κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών και υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.
Ωστόσο, οι αποκαλύψεις για το πως αυταρχικά καθεστώτα όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησαν την τεχνολογία της NSO για να στοχοποιήσουν δικηγόρους υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστές, δημοσιογράφους αλλά και πολιτικούς, ασκούν πίεση στο Ισραήλ.
Ούτε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ούτε το Ντουμπάι ούτε η Σαουδική Αραβία δέχτηκαν αρχικά να σχολιάσουν τα νέα στοιχεία για τη συμμετοχή τους στο Pegasus Project.
Στη συνέχεια, ένας Γερμανός δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Σεΐχη Μωάμεθ είπε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung: «Ο πελάτης μας αρνείται κατηγορηματικά ότι προσπάθησε να «χακάρει» τα τηλέφωνα των ατόμων που αναφέρετε ή ότι έδωσε εντολή σε άλλους να το κάνουν».
Τα ΗΑΕ έχουν γίνει μια ταχέως αναδυόμενη δύναμη στον κυβερνοχώρο, υπό τον έλεγχο του Σεΐχη Μωάμεθ και του αδελφού του, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας.
Pegasus Project: Ο ρόλος της Βρετανίας
Τρεις πηγές εξοικειωμένες με τις δραστηριότητες της NSO επιβεβαίωσαν ότι κατά το παρελθόν η εταιρεία είχε αφαιρέσει την άδεια Pegasus από το Ντουμπάι. Είπαν ότι πήραν αυτή την απόφαση κυρίως επειδή είχαν υποψίες πως το Ντουμπάι χρησιμοποιούσε το λογισμικό εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, δεν αμφισβήτησαν την πιθανότητα ο Σεΐχης Μωάμεθ να χρησιμοποιεί το λογισμικό εναντίον των μελών της οικογένειάς του.
Δεν είναι σαφές εάν ο MI5 γνώριζε οποιαδήποτε δραστηριότητα κατασκοπείας στα ΗΑΕ. Σε γενικές γραμμές, εάν το πρακτορείο κατασκοπείας αντιληφθεί ότι ένας Βρετανός υπόκειται σε παρακολούθηση, θα λάβει μέτρα για να ειδοποιήσει το θύμα εάν πιστεύει ότι υπάρχει απειλή για τη ζωή του ή άλλος σοβαρός κίνδυνος στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Παρόλα αυτά, η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε κωδικοποιημένη επίπληξη στη χώρα αυτή την εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις του έργου Pegasus.
Συνολικά το πολυδαίδαλο σκάνδαλο απλώνεται σε Ουγγαρία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Μεξικό, Ρουάντα, Μαρόκο, Αζερμπαϊτζάν, Ινδία και Καζακστάν.
Όπως προκύπτει από την ανάλυση αναρίθμητων δεδομένων, τα δέκα κράτη που έκαναν κατάχρηση της τεχνολογίας, απολαμβάνουν εμπορικούς δεσμούς με το Ισραήλ, ή διατηρούν διπλωματικές σχέσεις που έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.
Υπόθεση Pegasus: Η Μέρκελ ζητά περισσότερους περιορισμούς
Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα, Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021, την επιβολή περισσότερων περιορισμών στην πώληση λογισμικού κατασκοπείας τύπου «Pegasus» που χρησιμοποιείται για κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων και υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις.
«Είναι σημαντικό τέτοιο λογισμικό να μην καταλήγει σε λάθος χέρια και να μην πωλείται σε χώρες όπου η επιτήρηση των επιχειρήσεων (υποκλοπών) από τη δικαιοσύνη δεν είναι ίσως διασφαλισμένη», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
Πληροφορίες από Guardian
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλοζωικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
«Υποστηρίζετε τη ρωσική προπαγάνδα. Αναμένουμε μια δημόσια συγγνώμη»
«Προσπάθησα να τραβηχτώ, αλλά έβαλε το χέρι του στο στόμα και με βίασε» υποστηρίζει η καταγγέλλουσα
Τι απαντά μετά τις καταγγελίες εργαζομένων για τοξικό περιβάλλον εργασίας
Τι λένε πηγές κοντά στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας
Τα παιδιά βγήκαν από το μάθημά του με κλάματα
«Σκότωσα την κόρη μου... την έδειρα πάρα πολύ»
Διαδηλώσεις στη χώρα - Τι δείχνουν δημοσκοπήσεις
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε μηνύσει τον δημοσιογράφο Τζορτζ Στεφανόπουλο
«Έρχονται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη χώρα», δήλωσε ο ηγέτης του HTS
«Η Μόσχα έχει πάει τον πόλεμο σε άλλο στάδιο», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Συνελήφθη ο δράστης αφού πρώτα παραδόθηκε
Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπός της
Πέθανε μετά από πτώση κατά τη διάρκεια πεζοπορίας
Εισαγγελέας, παρουσιάστρια, μοντέλο και ηθοποιός η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη χώρα μας
Τι ζήτησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Σύνοδο Κορυφής στην Ιορδανία
Μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται πίσω στη Μόσχα
Ο ράπερ αποτελεί κίνδυνο για την κοινότητα, τόνισε το δικαστήριο
Οι δράστες πέταξαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά στη σκηνή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.