Κοσμος

Το Ισραήλ καταδικάζει την στάση της Τουρκίας

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Δένδια με τον Ισραηλινό ομόλογό του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ © AΠΕ / STR
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ © AΠΕ / STR

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ξεκάθαρη η ισραηλινή τοποθέτηση απέναντι στην απαράδεκτη τουρκική στάση.

Για την τουρκική επιθετικότητα και την απαράδεκτη τουρκική στάση στο θέμα του Κυπριακού συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησής τους, ευχαρίστησε τον κ. Λαπίντ για την ξεκάθαρη ισραηλινή τοποθέτηση και «τη δυνατότητα ευθείας συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως είχε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, «κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ».

«Είχα την ευκαιρία να του εκθέσω τις ελληνικές απόψεις» τόνισε. «Η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών ως τη λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος, καθώς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

«Και βέβαια συζητήσαμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: την τουρκική επιθετικότητα, την απαράδεκτη τουρκική στάση στο θέμα του Κυπριακού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Τον ευχαρίστησα για την ξεκάθαρη ισραηλινή τοποθέτηση και επίσης για τη δυνατότητα ευθείας συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε.

Το Παρίσι εκφράζει την υποστήριξή του στην Κύπρο για το θέμα των Βαρωσίων

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν- Ιβ Λεντριάν, εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του στην Κύπρο μετά την εξαγγελία των τουρκοκυπριακών αρχών για αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Η Γαλλία εκφράζει τη λύπη της για την στάση της Τουρκίας ως προς το θέμα αυτό και καλεί να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις 550 και 789 του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο Λεντριάν και σημείωσε ότι το Παρίσι θα εγείρει το ζήτημα σε επίπεδο ΟΗΕ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε επίσης ότι συζήτησε το θέμα αυτό στις 20 Ιουλίου με τον Κύπριο ομόλογό του.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ στα Κατεχόμενα - Ανακοινώνουν ότι ανοίγουν τα Βαρώσια © EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ στα Κατεχόμενα - Ανακοινώνουν ότι ανοίγουν τα Βαρώσια © EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Μενέντεζ: Είναι καθήκον των Ηνωμένων Πολιτειών να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα καταστεί υπόλογη για το άνοιγμα των Βαρωσίων

Την ίδια ώρα, ο γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, εκτιμά ότι η τουρκική πρόταση για τη δημιουργία δύο κρατών στη Κύπρο αλλά και οι σχεδιασμοί για την αξιοποίηση της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων συνιστούν απειλή όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας τονίζει πως είναι καθήκον των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι τα μάτια του κόσμου θα παραμείνουν στραμμένα στην Κύπρο και ότι η Άγκυρα θα καταστεί υπόλογη για τις πράξεις της.

«Με απλά λόγια, ο Ερντογάν δεν είναι φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον υπουργό Μπλίνκεν για να διερευνήσουμε νέα μέτρα που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση Μπάιντεν για να διασφαλίσει ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα αντιμετωπίσει πρόσθετες συνέπειες για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και για την απροκάλυπτη αποφασιστικότητά του να κλέψει τους από τους Κύπριους τον έλεγχο της μοίρας τους. Ως ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν σταθερές στη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε στον τερματισμό της τραγικής διαίρεσης αυτού του νησιωτικού έθνους», επεσήμανε ο κ. Μενέντεζ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ