Κοσμος

Τουρκία: Εκτός του πανεπιστημίου του Βοσπόρου ο Μπουλού

Ο αμφιλεγόμενος διορισμός του και η ανάκληση που ήρθε νύχτα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαδηλώσεις από τους φοιτητές στην Τουρκία
Διαδηλώσεις από τους φοιτητές στην Τουρκία © EPA / SEDAT SUNA

Τουρκία: Ο Ερντογάν ανακάλεσε τον αμφιλεγόμενο διορισμό του Μπουλού στη θέση του πρύτανη του πανεπιστημίου του Βοσπόρου.

Λίγους μήνες μετά τις διαδηλώσεις για τον διορισμό του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου (Bogazici), ο οποίος είχε τοποθετηθεί από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραβιάζοντας τις διαδικασίες των εσωτερικών αρχαιρεσιών που ίσχυαν μέχρι το 2016 για την ανάδειξη των πανεπιστημιακών αρχών, ανακαλείται από τη θέση του. 

Ο αποκεφαλισμός του Μελίχ Μπουλού, ο οποίος διορίσθηκε την 1η Ιανουαρίου ανακοινώθηκε με προεδρικό διάταγμα και ο αντικαταστάτης του δεν έχει γίνει γνωστός. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόφαση αποτελεί υπαναχώρηση ασυνήθιστη για τον Ερντογάν, που δεν δείχνει καμία ευαισθησία στον αντίλογο και την κριτική, ενώ ο Μελίχ Μπουλού, προσκείμενος στο κυβερνών κόμμα, υπήρξε προσωπική του επιλογή.

Διαμαρτυρία κατά του διορισμένου πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου
Διαμαρτυρία κατά του διορισμένου πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου © EPA / SEDAT SUNA

Για μήνες καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Bogazici, αλλά και της τουρκικής πανεπιστημιακής κοινότητας, βρίσκονταν στους δρόμους, καταγγέλλοντας τον διορισμό του. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν τον διορισμό του Μελίχ Μπουλού, εκατοντάδες φοιτητές και καθηγητές διαδήλωναν σχεδόν καθημερινά εντός και γύρω από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης με αίτημα την απομάκρυνσή του.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δεκάδες από αυτούς τους διαδηλωτές, τους οποίους ο Ερντογάν χαρακτήρισε «τρομοκράτες». Σε μία συμβολική κίνηση μάλιστα, οι αστυνομικές δυνάμεις έκλεισαν με χειροπέδες την καγκελόπορτα του πανεπιστημίου για να εμποδίσουν την είσοδο των φοιτητών. Απέναντι στην καταστολή, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα βίαιη κατά των φοιτητών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, οι διαδηλώσεις έδωσαν την θέση τους σε μικρότερες εκδηλώσεις εντός των χώρων του πανεπιστημίου και στα κοινωνικά δίκτυα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ