- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τουρκία: Εκτός του πανεπιστημίου του Βοσπόρου ο Μπουλού
Ο αμφιλεγόμενος διορισμός του και η ανάκληση που ήρθε νύχτα
Τουρκία: Ο Ερντογάν ανακάλεσε τον αμφιλεγόμενο διορισμό του Μπουλού στη θέση του πρύτανη του πανεπιστημίου του Βοσπόρου.
Λίγους μήνες μετά τις διαδηλώσεις για τον διορισμό του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου (Bogazici), ο οποίος είχε τοποθετηθεί από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραβιάζοντας τις διαδικασίες των εσωτερικών αρχαιρεσιών που ίσχυαν μέχρι το 2016 για την ανάδειξη των πανεπιστημιακών αρχών, ανακαλείται από τη θέση του.
Ο αποκεφαλισμός του Μελίχ Μπουλού, ο οποίος διορίσθηκε την 1η Ιανουαρίου ανακοινώθηκε με προεδρικό διάταγμα και ο αντικαταστάτης του δεν έχει γίνει γνωστός. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόφαση αποτελεί υπαναχώρηση ασυνήθιστη για τον Ερντογάν, που δεν δείχνει καμία ευαισθησία στον αντίλογο και την κριτική, ενώ ο Μελίχ Μπουλού, προσκείμενος στο κυβερνών κόμμα, υπήρξε προσωπική του επιλογή.
Για μήνες καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Bogazici, αλλά και της τουρκικής πανεπιστημιακής κοινότητας, βρίσκονταν στους δρόμους, καταγγέλλοντας τον διορισμό του. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν τον διορισμό του Μελίχ Μπουλού, εκατοντάδες φοιτητές και καθηγητές διαδήλωναν σχεδόν καθημερινά εντός και γύρω από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης με αίτημα την απομάκρυνσή του.
Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δεκάδες από αυτούς τους διαδηλωτές, τους οποίους ο Ερντογάν χαρακτήρισε «τρομοκράτες». Σε μία συμβολική κίνηση μάλιστα, οι αστυνομικές δυνάμεις έκλεισαν με χειροπέδες την καγκελόπορτα του πανεπιστημίου για να εμποδίσουν την είσοδο των φοιτητών. Απέναντι στην καταστολή, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα βίαιη κατά των φοιτητών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, οι διαδηλώσεις έδωσαν την θέση τους σε μικρότερες εκδηλώσεις εντός των χώρων του πανεπιστημίου και στα κοινωνικά δίκτυα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέσσερις τραυματίες
Aφού παραδέχθηκε τρεις κατηγορίες που αφορούσαν άσεμνο υλικό με ανηλίκους
Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη
Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο πρόεδρος πλησιάζει τα 80 χρόνια
Aρκετοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα
Οι δύο καλλιτέχνες επρόκειτο να εμφανιστούν στο φεστιβάλ «Pulse of Gaia»
Ο θερμικός θόλος που πλήττει την ήπειρο προκαλεί πρωτοφανή ζέστη για τον Μάιο
Ιταλός τραγουδιστής καλείται να καταθέσει ως βασικός μάρτυρας στην καταγγελία κατά του διάσημου σχεδιαστή
Επιτίθεται με οργή κατά του δικαστή και προαναγγέλλει τη μεταβίβαση του «αποτυχημένου ιδρύματος» στο Κογκρέσο
O εμβληματικός χώρος δεν επιτρέπεται να μετονομαστεί χωρίς σχετική απόφαση του Κογκρέσου
Τι αναφέρει δημοσίευμα των New York Times
Γεννήθηκε στην Τσάλκα της Γεωργίας και έζησε στην Ξάνθη πριν μετακομίσει στη Γερμανία
Τουλάχιστον 34 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, ενώ τρεις από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση
Οι ΗΠΑ ενέταξαν δυο ισχυρές βραζιλιάνικες συμμορίες στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων
Κατηγορίες περί έλλειψης διαφάνειας εκ μέρους του Λευκού Οίκου
Η αντίδραση της Συμμαχίας και τα αποτρεπτικά μηνύματα
Ο Μαρκ Ρούτε καταδικάζει την επίθεση ρωσικού drone - Το Βουκουρέστι προειδοποιεί τη Μόσχα με συνέπειες
«Το Ιράν πρέπει να συμφωνήσει ότι δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις ισπανικές αρχές, με αντικρουόμενες εκδοχές για τα αίτια του θανάτου
Οι εχθροπραξίες στην περιοχή του Κονγκό εμποδίζουν το έργο των υγειονομικών υπηρεσιών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.