Κοσμος

ΠΟΥ: «Όχι» τρίτη δόση πριν εφοδιαστούν με εμβόλια οι φτωχές χώρες

Έκκληση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΠΟΥ: «Όχι» ενισχυτικές δόσεις πριν εφοδιαστούν με εμβόλια οι φτωχές χώρες
ΠΟΥ: «Όχι» ενισχυτικές δόσεις πριν εφοδιαστούν με εμβόλια οι φτωχές χώρες © bennett tobias/Unsplash

Ο ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να μην αγοράζουν ενισχυτικές δόσεις εμβολίων, όσο άλλες, φτωχότερες χώρες δεν έχουν λάβει ακόμη εμβόλια.

Οι χώρες δεν θα πρέπει να αγοράζουν ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί, την ώρα που άλλες χώρες δεν έχουν καν παραλάβει εμβόλια για την Covid-19, προέτρεψε σήμερα, 12 Ιουλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είπε ότι οι θάνατοι από την Covid-19 αυξάνονται και πάλι, καθώς η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού αρχίζει να κυριαρχεί. Την ίδια ώρα, πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη λάβει αρκετές δόσεις εμβολίων για να προστατεύσουν το υγειονομικό προσωπικό τους.

«Η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο με γοργό ρυθμό, οδηγώντας σε μια νέα κορύφωση των κρουσμάτων και των θανάτων», επισήμανε ο Τέντρος στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη. Αυτή η πολύ μολυσματική παραλλαγή, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, έχει εντοπιστεί πλέον σε 104 χώρες.

ΠΟΥ: Το παγκόσμιο εμβολιαστικό χάσμα 

«Το παγκόσμιο χάσμα όσον αφορά τον εφοδιασμό με εμβόλια είναι πάρα πολύ ανομοιόμορφο και άνισο. Ορισμένες χώρες και περιοχές παραγγέλνουν εκατομμύρια ενισχυτικών δόσεων, προτού άλλες χώρες να αποκτήσουν ποσότητες για να εμβολιάσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους πιο ευπαθείς», υπογράμμισε.

Ο Τέντρος κατονόμασε τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και Moderna, λέγοντας ότι στόχος τους είναι να παράσχουν ενισχυτικές δόσεις σε χώρες όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι ήδη υψηλό. Αντί για αυτό, είπε, θα έπρεπε να προσφέρουν τις δόσεις στον Covax, τον μηχανισμό μέσω του οποίου στέλνονται εμβόλια στις φτωχότερες χώρες.

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, είπε ότι ο Οργανισμός δεν έχει ακόμη δει αποδείξεις ότι τα ενισχυτικά εμβόλια είναι αναγκαία για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Μολονότι αυτές οι ενισχυτικές δόσεις ίσως καταστούν αναγκαίες κάποια μέρα, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι χρειάζονται τώρα.

Τα στοιχεία για τον ενισχυτικό εμβολιασμό

Ο ενισχυτικός εμβολιασμός «θα πρέπει να βασίζεται στην επιστήμη και τα δεδομένα, όχι στην κάθε εταιρεία που δηλώνει ότι τα εμβόλιά της πρέπει να χορηγούνται ως ενισχυτική δόση», τόνισε.

Η Σουαμινάθαν προέτρεψε επίσης να μην αναμιγνύονται τα εμβόλια από διαφορετικούς κατασκευαστές, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη» αυτήν την τάση, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει κάτι τέτοιο στην υγεία.

«Η κατάσταση θα γίνει χαοτική αν οι πολίτες αρχίσουν να αποφασίσουν πότε και ποιος θα κάνει μια δεύτερη, μια τρίτη, μια τέταρτη δόση», προειδοποίησε.

«Θα το θυμόμαστε με θυμό, θα το θυμόμαστε με ντροπή», αν κάποιες χώρες χρησιμοποιήσουν πολύτιμες δόσεις των εμβολίων ως ενισχυτικές, την ώρα που ευάλωτοι άνθρωποι πεθαίνουν χωρίς εμβόλια κάπου αλλού, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ.

«Αυτοί είναι άνθρωποι θέλουν να λάβουν και να φάνε το γλυκό τους και μετά να φτιάξουν λίγο ακόμα και να το φάνε κι αυτό», σχολίασε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.