Κοσμος

Σλοβενία:«Όχι» σε δημοψήφισμα για την προστασία του περιβάλλοντος

86% των πολιτών ψήφισαν «όχι»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σλοβενία
Σλοβενία © Unsplash

Οι Σλοβένοι απέρριψαν με δημοψήφισμα τροπολογία σε νόμο για την προστασία του περιβάλλοντος - Ήττα για τον πρωθυπουργό Γιάνσα

«Όχι» είπαν οι Σλοβένοι πολίτες σε δημοψήφισμα ενός νόμου για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα Μέσα της χώρας κάνουν λόγο για «ήττα» του πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος βρίσκεται ούτως ή άλλως σε περίοδο έντονης αμφισβήτησης.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, πάνω από 86% των ψηφοφόρων είπαν όχι σ' αυτό το κείμενο που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο και το οποίο, σύμφωνα με τους οικολόγους, ανοίγει το δρόμο για να ιδιωτικοποιήσει η κυβέρνηση τα παράλια καθώς και τις όχθες των ποταμών και των λιμνών, κάτι που θα έχει μεσοπρόθεσμα αντίκτυπο στην ποιότητα των υδάτων και του περιβάλλοντος.

Ο προηγούμενος νόμος δεν επέτρεπε καμιά κατασκευή υποδομών και δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την πρόσβαση στις παραλίες και τις όχθες, όμως η κυβέρνηση θα μπορεί πλέον να δίνει εξαιρέσεις.

Το δημοψήφισμα οργανώθηκε με πρωτοβουλία μιας συμμαχίας οργανώσεων των πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, η οποία συγκέντρωσε πολύ περισσότερες από τις 40.000 υπογραφές που ήταν απαραίτητες.

Σε ανακοίνωσή της, η Νίκα Κόβατς, από τους οργανωτές της εκστρατείας, χαιρέτισε το γεγονός ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες ψήφισαν κατά του νόμου σε μία χώρα δύο εκατομμυρίων κατοίκων.

«Αυτό το αποτέλεσμα αντανακλά επίσης τις διαφωνίες του πληθυσμού με τη σημερινή πολιτική τάξη», υπογράμμισε.

Ο Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος ξέφυγε τους τελευταίους μήνες από δύο προτάσεις μομφής, κατηγορείται ότι έχει περιορίσει τα δικαιώματα των συμπατριωτών του με το πρόσχημα της μάχης εναντίον της πανδημίας, βάζοντας κυρίως στόχο τα μέσα ενημέρωσης. Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν το Μάιο και τον Ιούνιο στην πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα με αίτημα την αποχώρησή του.

Ο συντηρητικός ηγέτης προκαλεί επίσης ανησυχία στο επίπεδο των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς η Σλοβενία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ