Κοσμος

Στη Δανία το ψηλότερο κάστρο από άμμο: Πηγή έμπνευσης ο κορωνοϊός

Ξεπερνά σε ύψος τα 20 μέτρα και ζυγίζει περισσότερους από 5.000 τόνους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στη Δανία ο Ολλανδός καλλιτέχνης Βίλφρεντ Στάιγκερ έφτιαξε το ψηλότερο κάστρο στην άμμο, το οποίο και μπήκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες
Στη Δανία ο Ολλανδός καλλιτέχνης Βίλφρεντ Στάιγκερ έφτιαξε το ψηλότερο κάστρο στην άμμο, το οποίο και μπήκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες © YouTube

Το ψηλότερο κάστρο από άμμο χτίστηκε στη Δανία, μπήκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες και ο δημιουργός του το εμπνεύστηκε από τον κορωνοϊό και την πανδημία.

Τον γύρο των social media κάνουν οι εικόνες από τη Δανία, όπου δημιουργήθηκε το ψηλότερο κάστρο από άμμο. Το συγκεκριμένο κάστρο μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Δανίας. Το ύψος του ξεπερνά τα 20 μέτρα και ζυγίζει περισσότερους από 50 τόνους. Ο δημιουργός του ανέφερε ότι εμπνεύστηκε από την πανδημία κορωνοϊού.

Ειδικότερα, φθάνοντας τα 21,16 μέτρα ύψος, είναι ψηλότερο κατά τρία μέτρα από εκείνο που χτίστηκε στη Γερμανία το 2019 (σ.σ. 17,66 μέτρα). Το κάστρο από άμμο αποτελεί πόλο έλξης στο θέρετρο Μπλόκχους.

Έχει πυραμιδοειδές σχήμα, προκειμένου να μην καταρρεύσει, όπως εξηγεί η ομάδα που βρίσκεται πίσω από την κατασκευή του. Οι κατασκευές στην άμμο αποτελούν παράδοση στο Μπλόκχους και τα εντυπωσιακά γλυπτά αντέχουν συνήθως μέχρι τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, όταν τα «σβήνει» από την αμμουδιά ο χειμώνας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ποιος και γιατί δημιούργησε το ψηλότερο κάστρο από άμμο στον κόσμο - Η πανδημία κορωνοϊού

Ο δημιουργός του κάστρου στη Δανία είναι ο Ολλανδός Βίλφρεντ Στάιγκερ. Με τη βοήθεια 30 από τους καλύτερους γλύπτες άμμου στον κόσμο, θέλησε να στείλει μήνυμα για την πανδημία κορωνοϊού και τις επιπτώσεις της στον πλανήτη.

Ειδικότερα, επιχείρησε να απεικονίσει πόσο εξουσιάζει ο κορωνοϊός τον κόσμο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19. «Ο ιός κυβερνά τον κόσμο μας, μας λέει τι να κάνουμε και μας εμποδίζει να είμαστε με την οικογένεια και τους φίλους μας» εξήγησε ο καλλιτέχνης κατά την παρουσίαση του εντυπωσιακού του έργου.

Ο καλλιτέχνης σημείωσε ότι ο κορωνοϊός στην κορυφή του κάστρου συντρίβει τους «ανθρώπους», που βρίσκονται από κάτω και αυτοί κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τον νικήσουν.

Ο πύργος κοσμείται ωστόσο και από άλλα μοτίβα, πιο αισιόδοξα και θαλασσινά: Ανάγλυφα ιστιοφόρα, σανίδες του σερφ, ψάρια, ακόμη και έναν φάρο.

World’s tallest sandcastle inspired by COVID-19 | Al Jazeera Newsfeed

Πώς στέκεται όρθιο το ψηλότερο κάστρο από άμμο που φτιάχτηκε στη Δανία - Τα δύο μυστικά

Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 4.860 τόνοι άμμου για την κατασκευή του κάστρου στην άμμο. Ο πύργος στηρίζεται από έναν ξύλινο σκελετό, κρυμμένο στο εσωτερικό του.

Για να είναι πιο σταθερή, η άμμος αναμίχθηκε με άργιλο, σε ποσοστό περίπου 10% και, μετά την ολοκλήρωσή του, το έργο καλύφθηκε με μια στρώση κόλλας ώστε να αντέξει μέχρι τον χειμώνα, σε αυτήν την ακτή, όπου οι άνεμοι ενισχύονται κατά διαστήματα.

New Guinness World Record holder for tallest sandcastle!

Η πανδημία κορωνοϊού στην Δανία - Κρούσματα και θάνατοι

Από την έναρξη της πανδημίας κορωνοϊού στην Ευρώπη, τα συνολικά κρούσματα του ιού στη Δανία έχουν φθάσει τις 297.739.

Όπως και οι περισσότερες χώρες στην ήπειρο, ενεργοποίησε περιοριστικά μέτρα (π.χ. lockdown) για να βάλει «φρένο» στην εξάπλωση του ιού. Παράλληλα, η Δανία θανάτωσε εκατομμύρια βιζόν στο πλαίσιο του κυβερνητικούς σχεδιασμού για την εξάλειψη του κινδύνου διασποράς της μετάλλαξης κορωνοϊού στα ζώα αυτά.

Οι συνολικοί θάνατοι ασθενών από επιπλοκές του κορωνοϊού στη Δανία έχουν φθάσει τις 2.539.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ