Κοσμος

Διώρυγα του Σουέζ: Το Ever Given σήκωσε άγκυρες για την Μεσόγειο

Πόσα χρήματα έχανε καθημερινά η Αίγυπτος από τον αποκλεισμό της Διώρυγας του Σουέζ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πλοίο Ever Given έχει προσαράξει στη διώρυγα του Σουέζ
Το πλοίο Ever Given έχει προσαράξει στη διώρυγα του Σουέζ © EPA / MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Το πλοίο Ever Given έβαλε πλώρη για τη Μεσόγειο περίπου τρεις μήνες μετά τον αποκλεισμό της Διώρυγας του Σουέζ - Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις

Προς τη Μεσόγειο κατευθύνεται πλέον το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, το οποίο είχε κρατηθεί από τις αιγυπτιακές αρχές για περίπου 100 ημέρες. Το πλοίο είχε προσαράξει στις 23 Μαρτίου 2021 στη Διώρυγα του Σουέζ αποκλείοντάς τη και προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στη μεταφορά των εμπορευμάτων. 

Το πλοίο μήκους 400 μέτρων και βάρους 200.000 τόνων βγήκε από την Μεγάλη Πικρή Λίμνη στην οποία παρέμεινε τους τελευταίους μήνες και εισήλθε στο βόρειο τμήμα της Διώρυγας του Σουέζ κατευθυνόμενο προς τη Μεσόγειο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην καταβολή αποζημίωσης προς τις αιγυπτιακές αρχές για τον αποκλεισμό της Διώρυγας, με τις αιγυπτιακές αρχές να μην αποκαλύπτουν το ύψος της αποζημίωσης επί της οποίας συμφώνησαν οι δύο πλευρές.

Ever Given finally leaves Suez canal three months after being stuck

Σύμφωνα με την Αρχή της Διώρυγας, κατά τις έξι ημέρες κατά τις οποίες παρέμεινε κλειστό το θαλάσσιο πέρασμα, η Αίγυπτος απώλεσε 12 έως 15 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως. Στις αρχές του Ιουνίου η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ ανακοίνωσε την επίτευξη «αρχικής» συμφωνίας για την καταβολή αποζημίωσης ανάμεσα στον πλοιοκτήτη και την Αίγυπτο έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχαν και οι ασφαλιστικές εταιρείες του πλοίου.

Η βασική διαφορά ανάμεσα στην Αίγυπτο και την πλοιοκτήτρια ιαπωνική εταιρεία Shoei Kisen αφορούσε το ύψος της αποζημίωσης. Στην αρχή των διαπραγματεύσεων, το Κάιρο διεκδίκησε 916 εκατομμύρια δολάρια, πριν μειώσει το ποσόν στα 600 εκατομμύρια και στη συνέχεια στα 550 εκατομμύρια.

Stuck at sea: Cargo ship wedged in Suez Canal causes traffic jam

Συνολικά, 422 πλοία που μετέφεραν εμπορεύματα 26 εκατομμυρίων τόνων είχαν αποκλεισθεί τον Μάρτιο στην Διώρυγα του Σουέζ. Σύμφωνα με την ασφαλιστική Allianz, οι απώλειες για το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο αποτιμήθηκαν σε 6 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια ημερησίως.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ