Κοσμος

Με τιμές η τελευταία επίσκεψη της Μέρκελ στο Λονδίνο

Η τελευταία φορά που θα παραστεί στη χώρα ως Γερμανίδα καγκελάριος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στην 22η και τελευταία επίσκεψη της στο Λονδίνο ως καγκελάριος, η Άνγκελα Μέρκελ γίνεται δεκτή με τιμές από τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

«Η σημερινή επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στη Βρετανία έχει πολιτικό υπόβαθρο, αλλά και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς είναι η τελευταία φορά που θα παραστεί στη χώρα ως γερμανίδα καγκελάριος» γράφει σε σημερινό της άρθρο η DW. «Ο Μπόρις Τζόνσον έχει σκοπό σήμερα να τιμήσει και να πλέξει το εγκώμιο στις σχέσεις των δυο κρατών παρά τις διαφορές που τους χωρίζουν».

Ωστόσο, παρότι ο  βρετανός πρωθυπουργός έκανε λόγο «για μια σταθερή φιλία με κοινή προσέγγιση σε πολλά θέματα», η σχέση των δύο ηγετών δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. To brexit, το οποίο υποστήριξε και πέτυχε ο Τζόνσον, έγινε πολλές αφορμή για διενέξεις μεταξύ των δύο χωρών. 

Ήρθε η ώρα, όμως, να αφήσουν πίσω τους τις διαφορές και να κάνουν ένα βήμα συμφιλίωσης. Μάλιστα, ο βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε την Γερμανίδα Καγκελάριο να παραστεί στην τηλεδιάσκεψη του βρετανικού Υπουργικού Συμβουλίου, κάτι που έχει να συμβεί από το 1997, πριν 24 ολόκληρα χρόνια, στον αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, πριν την άφιξη της Μέρκελ, έκανε tweet  λέγοντας ότι «ανυπομονεί» για την επίσκεψη.

Θα δημιουργηθεί μετάλλιο προς τιμήν της Μέρκελ 

«Προς τιμήν της δεκαεξάχρονης πορείας της Μέρκελ στην Καγκελαρία, αλλά της ακαδημαϊκής της καριέρας, θα δημιουργηθεί ένα ακαδημαϊκό μετάλλιο που θα φέρει το όνομα της γερμανοβρετανίδας αστροφυσικού Κάρολαϊν Χέρσελ. Το μετάλλιο αυτό θα επιβραβεύει κάθε χρόνο, με 10.000 λίρες, γυναίκες επιστήμονες στο χώρο της αστροφυσικής», αναφέρει το ρεπορτάζ της DW. 

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες, θα είναι μεταξύ άλλων η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών έστω για τους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς, το εμπόριο, το Brexit, αλλά και το θέμα της Β. Ιρλανδίας που εκκρεμεί.

Η 22η και τελευταία επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ θα ολοκληρωθεί στο κάστρο του Ουίνσδορ, όπου θα γίνει δεκτή από τη Βασίλισσα Ελισσάβετ.

Πληροφορίες από DW

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ