- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
«Salam Hellο»: Η εταιρεία Μαροκινών γυναικών που πουλά χαλιά
Από τα όρη του Άτλαντα στην ψηφιακή αγορά
Η εταιρεία «Salam Hello» βοηθά γυναίκες από το Μαρόκο να πουλούν τα υφαντά και τα χαλιά τους μέσω διαδικτύου.
Στα Όρη του Άτλαντα του Μαρόκου, οι γυναίκες ακολουθούν την παράδοση της ύφανσης από το 600 π.Χ., και κάθε κόμπος που δημιουργούν έχει την δική του ιστορία. Η «Salam Hellο», μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2019, θέλησε να βοηθήσει αυτές τις γυναίκες φέρνοντας τα μοναδικά τους χαλιά στην (ψηφιακή) αγορά με πλήρη διαφάνεια. Και, παρά την ζήτηση που έχουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η εταιρεία δεν επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τη διαδικασία που είναι πίσω από τα προϊόντα της.
Κάθε βήμα της διαδικασίας για κάθε υφαντό ή χαλί γίνεται στο χέρι, όπως γινόταν για αιώνες στο Μαρόκο.
Η Αμερικανίδα Μάλλορι Σόλομον, ιδιοκτήτρια της εταιρίας, δεν είχε στα σχέδιά της να μετακομίσει στο Μαρόκο. Πριν από τρία χρόνια, πήγε διακοπές εκεί. «Όταν προσγειώθηκα», θυμάται, «όλα άλλαξαν. Ένιωσα ότι ήμουν στο σπίτι μου». Γοητευμένη από τις παραδοσιακές τεχνικές, άρχισε να μαθαίνει περισσότερα για την ιστορία τους και αισθάνθηκε ότι μπορεί να τις βοηθήσει.
«Μαζί με την αγορά οποιουδήποτε υφαντού» λέει η Σόλομον στο H.B., «γίνεται γνωστή η υφάντρια, η ιστορία που κρύβεται πίσω από τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, πόσο καιρό χρειάστηκε, και ποια υλικά».
Σημειωτέον ότι τα υλικά διαφέρουν από χωριό σε χωριό. «Ταξιδεύουμε σε όλη τη χώρα γιατί κάθε χωριό έχει την δική του τεχνική ύφανσης» εξηγεί η Σόλομον. «Ερχόμαστε πραγματικά σε επαφή με αυτές τις γυναίκες και συνεργαζόμαστε απευθείας».
«Όλα τα χαλιά είναι χειροποίητα από την αρχή έως το τέλος. Από το βούρτσισμα και το πλύσιμο του μαλλιού με το χέρι και τις τεχνικές φυσικών βαφών για το νήμα. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν φυσικές βαφές για να τα χρωματίσουν όπως τη χένα, το σαφράν και το ρόδι. Όταν στεγνώσει το νήμα, αρχίζουν να το υφαίνουν στον αργαλειό δένοντας δεκάδες χιλιάδες κόμπους σε μοτίβα σύμφωνα με τις παραδόσεις των περιοχών τους. Όταν ολοκληρωθούν τα χαλιά βγαίνουν από τους αργαλειούς τις ημέρες που αντιστοιχούν στον κύκλο της σελήνης. Στη συνέχεια πλένονται, στεγνώνουν και βουρτσίζονται, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι στα νέα τους σπίτια».
«Το τελικό προϊόν», λέει η ιδιοκτήτρια «είναι κάτι περισσότερο από ένα χαλί. Είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης.»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα δευτερόλεπτα τρόμου που βίωσε και η στιγμή της λύτρωσης«Νόμιζα ότι θα πέθαινα»: Ο δύτης που βρέθηκε στο στόμα φάλαινας
Ποια είναι η 18χρονη που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Καραϊβική
Παραμένουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Η «ηρωική παρέμβαση» πολίτη που αφόπλισε και σκότωσε τον δράστη
Από την εγκαθίδρυση της κομμουνιστικής δικτατορίας και την ίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης δεν πρέπει να έχει υπάρξει πρόεδρος που να βοηθάει τη Ρωσία τόσο πολύ.
Έκοψε τη διαφορά λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
Προβληματισμός για τα προβλήματα του Starshield
«Θα γινόμουν εξαιρετική πρέσβειρα! Μιλάω ελληνικά, έχω ελληνικό διαβατήριο» υποστηρίζει
Οι αποκαλύψεις μέσα από το blog της και η βομβιστική επίθεση
Ένα podcast για τις αιτίες της απόλυσης της Αμερικανής πρέσβεως
Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Οι διαδηλωτές θέτουν πρωτίστως ζήτημα διαφθοράς
Η συμβολή των φετινών νικητών στη σύνδεση των ατομικών οικονομικών αποφάσεων με τη συνολική πορεία της οικονομίας
Έλεγε ότι ήταν «νεοναζί που φαντασιωνόταν μαζικές δολοφονίες»
«Δεν έχω μιλήσει μαζί της, νιώθω απογοήτευση» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Νεκρός ο δράστης από πυρά κατοίκου που τον καταδίωξε
Τα σχόλια για την πρώτη ενημέρωση στον Λευκό Οίκο
HARD NEWS: Η αμερικανική πίεση στην Ευρώπη μέσω της ματωμένης Ουκρανίας | Οι μόνιμες αλλαγές στο εμπόριο | Ο παγκόσμιος συναγερμός για την ΤΝ
Σενάριο πρόωρης αποχώρησης από την ΕΚΤ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.