Κοσμος

Φλόριντα: Ο Μπάιντεν δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων- 18 νεκροί

«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κατάρρευση πολυκατοικίας στη Φλόριντα: Κοντά στους συγγενείς των θυμάτων ο Τζο Μπάιντεν - Περισσότεροι από 140 αγνοούμενοι - Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες.

Συνεχίζονται μετά από 15 ώρες διακοπής οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια της πολυώροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε στις 24 Ιουνίου στη Φλόριντα18 άτομα έχουν εντοπιστεί νεκρά, ενώ περίπου 145 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, βρέθηκε στο σημείο της τραγωδίας και δεσμεύθηκε να προσφέρει ομοσπονδιακή βοήθεια, παρηγορώντας τις οικογένειες των νεκρών και των αγνοούμενων, αν και παραδέχθηκε ότι οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι αγνοούμενοι μειώνονται μέρα με την ημέρα«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», δήλωσε ο Μπάιντεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Όλο το έθνος πενθεί μαζί με τις οικογένειες αυτές. Το παρακολουθεί καθημερινά στην τηλεόραση. Κάθισα με μία γυναίκα που έχασε τον σύζυγό της και το μικρό τους αγόρι και δεν ήξερε τι να κάνει».

Νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν παρέστη σε ενημέρωση με τοπικούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, στον οποίο δήλωσε ότι «θα σας δώσουμε ό,τι χρειάζεστε», ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καλύψει όλα τα κόστη και θα προσφέρει προσωρινά καταλύματα στους επιζώντες. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε και με τους διασώστες. «Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ», επανέλαβε ο Μπάιντεν σε μια ομάδα ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν στις πρώτες επιχειρήσεις διάσωσης. «Αυτό που κάνετε εδώ είναι απίστευτο», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος του Σέρφσαϊντ, Τσάρλς Μπερκέτ, περιέγραψε ότι ο Τζο Μπάιντεν παρηγόρησε ένα 12χρονο κορίτσι το οποίο προσευχόταν δίπλα στα συντρίμμια του κτιρίου για τον πατέρα της, που εξακολουθεί να αγνοείται. «Ο πρόεδρος την αγκάλιασε, την παρηγόρησε, της συμπεριφέρθηκε σαν παππούς και ήταν υπέροχος μαζί της. Πραγματικά της έφτιαξε την ημέρα», διηγήθηκε ο Μπερκέτ.

Κατάρρευση πολυκατοικίας στη Φλόριντα: Γιατί διακόπηκαν οι έρευνες

Σύμφωνα με την δήμαρχο της περιοχής, Λιβάιν Κάβα, οι έρευνες είχαν ανασταλεί για 15 ημέρες όταν έγιναν αισθητές κάποιες δονήσεις, προκαλώντας ανησυχία για κατάρρευση και του υπόλοιπου κτιρίου.  Η Λιβάιν Κάβα δήλωσε ότι μηχανικοί καταρτίζουν σχέδια για την ασφαλή κατεδάφιση του υπόλοιπου 12ώροφου κτιρίου.

Ο ειδικός σε θέματα κατασκευών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA) Σκοτ Νέιχμαν εξήγησε ότι αυτό θα καθυστερήσει πολλές εβδομάδες. Οι αρχές δηλώνουν ότι δεν έχουν εγκαταλείψει τις ελπίδες να βρουν επιζώντες, όμως κανείς από τους ενοίκους του κτιρίου δεν έχει βγει ζωντανός από τα ερείπια μετά τις πρώτες ώρες της τραγωδίας. Οι αξιωματούχοι έχουν στρέψει την προσοχή τους και στην τροπική καταιγίδα Έλσα, η οποία σχηματίστηκε στον Ατλαντικό και ενδέχεται να πλήξει τη νότια Φλόριντα με ισχυρές βροχοπτώσεις και ανέμους ως την Κυριακή, ενδεχομένως προκαλώντας προβλήματα στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Κατάρρευση πολυκατοικίας στη Φλόριντα © EPA / CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ