Κοσμος

Tα αυστραλιανά πανεπιστήμια υπό την επιρροή των Κινέζων

Η Αυστραλία ψήφισε νόμο που εμποδίζει τις «ξένες επεμβάσεις»

portrait-322469_1920_2.jpg
Τριαντάφυλλος Δελησταμάτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φοιτητές και ο ακτιβιστής του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ Drew Pavlou σε διαμαρτυρία υπέρ του Χονγκ Κονγκ, έξω από το κινεζικό προξενείο στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας
© EPA/DAN PELED AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Αυστραλία: Φοιτητές και ο ακτιβιστής του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ Drew Pavlou διαμαρτύρονται υπέρ του Χονγκ Κονγκ

Ήδη από το 2019 έγινε φανερό: Στο campus του πανεπιστημίου του Μπρισμπέιν, εθνικιστές Κινέζοι φοιτητές επιτέθηκαν σε ειρηνικούς διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τον νόμο «εθνικής ασφαλείας» ο οποίος επιβληθεί βιαίως στο Χονγκ-Κονγκ. Οι επιτιθέμενοι έσχιζαν τα πλακάτ και κλωτσούσαν τους συμφοιτητές τους χωρίς να παρέμβει κανείς και χωρίς την παραμικρή επίπληξη από τις πανεπιστημιακές αρχές. Οι πανεπιστημιακές αρχές δεν αντέδρασαν ούτε όταν ο Κινέζος πρόξενος στο Μπρισμπέιν, ο οποίος τυγχάνει επίτιμος καθηγητής του ιδρύματος, χειροκρότησε την επίθεση ως «αυθόρμητη πατριωτική πράξη».

Στη συνέχεια, ο Drew Pavlou, ένας 22χρονος ακτιβιστής κυπριακής καταγωγής, ερεύνησε τις «αιμομικτικές σχέσεις», όπως τις χαρακτήρισε, «μεταξύ των αυστραλέζικων πανεπιστημίων και της κινεζικής κυβέρνησης» – το αποτέλεσμα ήταν να αποβληθεί από τη σχολή για ένα χρόνο. Εκτός από την αποβολή δέχτηκε απειλές για τη ζωή του, ενώ χάκερς από το Χονγκ Κονγκ παραβίασαν την ηλεκτρονική του αλληλογραφία και έμαθαν με ποιους «προδότες» Κινέζους είχε επαφές.

Καθώς οι Κινέζοι φοιτητές αποτελούν το 40% των ξένων φοιτητών στην Αυστραλία και το 10% του συνολικού φοιτητικού πληθυσμού, συμβάλλουν στο 27% του προϋπολογισμού των ΑΕΙ. Ο Pavlou παρέπεμψε το ζήτημα στο Human Rights Watch λέγοντας πως στα αυστραλέζικα πανεπιστήμια απαγοτεύεται οποιαδήποτε κριτική στο κινεζικό καθεστώς και πως οι δημοκρατικοί φοιτητές από το Χονγκ Κονγκ υφίστανται εκφοβισμό από φανατικούς εθνικιστές. Στη διάρκεια της πανδημίας ήταν εντελώς αδύνατο να αναρωτηθεί κάποιος για την ευθύνη της Κίνας και, σύμφωνα με τον Pavlou, Κινέζοι φοιτητές παρακολουθούσαν τους συμπατριώτες τους προκειμένου να αναφέρουν στις κινεζικές αρχές κάθε «αντικινεζική» χειρονομία: τους φωτογράφιζαν, αναρτούσαν τη φωτογραφία τους στο WeChat και μέσα σε λίγες ώρες οι φοιτητές καλούνταν στο προξενείο για να απολογηθούν.

Τα μέλη του διδακτικού προσωπικού σιωπούν είτε διότι έχουν ακαδημαϊκές σχέσεις με την Κίνα και δεν θέλουν να στερηθούν τη βίζα, είτε διότι πιστεύουν ότι τα κινεζικά χρήματα που διοχετεύονται στο πανεπιστήμιο έχουν κάποιο τίμημα. Ο Pavlou λέει ότι το πανεπιστήμιο του Μπρισμπέιν εξέδιδε συχνά ψηφίσματα εναντίον των αποφάσεων του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ότι δεν παίρνει ποτέ θέση για ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Αλλά ίσως ο νεαρός Κύπριος δικαιωθεί: η αυστραλιανή κυβέρνηση μόλις ψήφισε ένα νόμο κατά των «ξένων επεμβάσεων» και εξετάζει τώρα όλες τις συμφωνίες της με τις άλλες χώρες προκειμένου να καταργήσει όποια θεωρεί επιβλαβή ή καταχρηστική.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ