Κοσμος

Ο Τζορτζ Όργουελ και ο Μπάτμαν στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου

Το ιστορικό κτίριο της Πρυτανείας του UCL πηγή έμπνευσης για το «1984» του Τζ. Όργουελ και φυσικό σκηνικό δεκάδων ταινιών

344759-716390.jpg
Μαρία Τσοσκούνογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Όργουελ & ο Μπάτμαν
Τα σήμα του Μπάτμαν φωτίζει την πρόσοψη του κτιρίου για την ταινία Batman Begins, 2005

Τhe Power: Τα νέα επεισόδια της σειράς της Amazon γυρίζονται στο κτίριο της Πρυτανείας του UCL

Την περασμένη εβδομάδα, περνώντας από την κεντρική είσοδο της Πρυτανείας του πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), έβλεπε κανείς μεγάλη αναστάτωση. Φορτηγά ξεφόρτωναν σκηνικά, οι γερανοί μετέφεραν προσόψεις και αγάλματα, ακόμη και δύο περίπτερα ξύλινα στήθηκαν μπροστά από την σιδερένια πόρτα για τις ανάγκες της παραγωγής. Και αυτή η φασαρία συνεχίστηκε για μέρες. Τελευταίοι άρχισαν να καταφτάνουν οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες, τα συνεργεία και αρκετοί κομπάρσοι. Φώτα, κάμερα, πάμε λοιπόν! Μόλις είχαν ξεκινήσει στο προαύλιο του φημισμένου κτιρίου τα γυρίσματα για τα νέα επεισόδια της γνωστής τηλεοπτικής σειράς της Amazon, «Τhe Power».

Ο Όργουελ & ο Μπάτμαν
Οι ετοιμασίες για τα γυρίσματα του νέου κύκλου της σειράς The Power ξεκίνησαν τον Ιούνιο2021.

Πάντως οι λιγοστοί φοιτητές που έχουν παραμείνει –λόγω καλοκαιριού- αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής δεν έδειχναν να ξαφνιάζονται. Είναι συνηθισμένοι να βλέπουν τη γειτονιά τους να μετατρέπεται σε κινηματογραφικό σκηνικό. Όχι αδίκως. Το κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου UCL, που βρίσκεται στην καρδιά του κεντρικού Λονδίνου και γειτονεύει με την βορεινή πλευρά του Βρετανικού Μουσείου, είναι ένα εντυπωσιακό, τολμηρό και ταυτόχρονα κομψό κτίριο με έντονα τα στοιχεία της Αρ Ντεκό και του Μοντερνισμού. Σχεδιάστηκε από τον μεγάλο αρχιτέκτονα Τσαρλς Χόλντεν τη δεκαετία του 1930 και είναι από τα πιο δημοφιλή μέρη της βιομηχανίας του θεάματος αφού στους εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς του χώρους έχουν γυριστεί μέχρι σήμερα, ούτε μια ούτε δύο, αλλά 29 κινηματογραφικές παραγωγές και 20 τηλεοπτικές σειρές. Οι πιο γνωστές: Batman Begins, The Crown, The Bodyguard, Killing Eve, The Netflix Black Mirror, Dark Knight Rises.

Εδώ ο Τζορτζ Όργουελ εμπνεύστηκε το «1984»

Ο Όργουελ & ο Μπάτμαν
Από το 1937 στεγάζεται σε αυτό το κτίριο η Πρυτανεία του UCL

Όμως το συγκεκριμένο κτίριο δεν είναι αγαπητό μόνον στις κάμερες και τους σκηνοθέτες. Μπροστά του και η λογοτεχνία δεν έμεινε ασυγκίνητη. Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο κτίριο στεγαζόταν το Υπουργείο Πληροφοριών. Η στιβαρή και λιτή όψη του ήταν πηγή έμπνευσης για δύο σπουδαία βιβλία. Το ένα, «Το Υπουργείο του Φόβου», του Γκράχαμ Γκριν και το άλλο, το «1984» του Τζορτζ Όργουελ. Πολύτιμη βοήθεια για να περιγράψει ο Όργουελ το «Υπουργείο της Αλήθειας» ήταν η ίδια η σύζυγος του, Αϊλίν, που εργαζόταν στο συγκεκριμένο κτίριο, στο τμήμα λογοκρισίας του Υπουργείου Πληροφοριών.

Ο Όργουελ & ο Μπάτμαν
Το κτίριο της Πρυτανείας βρίσκεται στο κεντρικό Λονδίνο, παραπλεύρως του Βρετανικού Μουσείου

Ο Όργουελ & ο Μπάτμαν
Σκηνές από την σειρά The Crown στην είσοδο της Πρυτανείας

Ας μην μας παρασύρει όμως το σκοτεινό, οργουελικό σύμπαν της παγκόσμιας επιτήρησης και του Μεγάλου Αδελφού. Από το 1935 μέχρι σήμερα, το Senate House όπως ονομάζεται, είναι ο φιλόξενος χώρος για πολλές ακαδημαϊκές δραστηριότητες, τη Βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου αλλά και το γραφείο του Αντιπρύτανη. Και φυσικά είναι ανοιχτό για κάθε επίδοξο σκηνοθέτη να δανειστεί για λίγο το εξαίσιο σκηνικό της επιβλητικής παρουσίας του. Εάν ψάχνετε χώρο στο Λονδίνο για την επόμενη ταινία σας, το κτίριο της Πρυτανείας θα μπορούσε να είναι η ιδανική τοποθεσία για εσάς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ