- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιράν - Εμπραχίμ Ραϊσί: Όχι σε συνάντηση με Μπάιντεν
«Κάθε συνάντηση θα πρέπει να παράγει αποτελέσματα (...) για το ιρανικό έθνος»
Ο νέος Πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, δεν προτίθεται να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν
Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε σήμερα, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την εκλογή του, πως δεν έχει καμία πρόθεση να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κι ενώ οι δύο χώρες βρίσκονται σε έμμεσες διαπραγματεύσεις, επιχειρώντας να σώσουν τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Όχι», απάντησε ο Ραϊσί, σε ερώτηση που του έθεσε αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, εάν προτίθεται να συναντηθεί με τον ένοικο του Λευκού Οίκου στην περίπτωση που οι συζητήσεις επιτρέψουν τη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και προκειμένου να «διευθετηθούν» τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών-εχθρών τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια.
Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμά του, το Ιράν «δεν θα επιτρέψει διαπραγματεύσεις απλά για την ευχαρίστηση του να διαπραγματεύεται» κανείς, επισήμανε ο νέος πρόεδρος του Ιράν.
«Κάθε συνάντηση θα πρέπει να παράγει αποτελέσματα (...) για το ιρανικό έθνος», συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα, ο Εμπραχίμ Ραϊσί, που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τον Αύγουστο και ο οποίος συγκέντρωσε την Παρασκευή το 62% των ψήφων σε μια εκλογική αναμέτρηση που σηματοδοτήθηκε από αποχή ρεκόρ, χαιρέτισε τη «μαζική» και «σημαντική παρουσία» των Ιρανών πολιτών στα εκλογικά κέντρα «παρά τον ψυχολογικό πόλεμο που εξαπέλυσαν οι εχθροί του Ιράν».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι «υπερασπιζόταν πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα», την ώρα που οι ΗΠΑ και μη κυβερνητικές οργανώσεις τον κατηγορούν ότι είναι υπεύθυνος για βασανιστήρια και συνοπτικές εκτελέσεις, μεταξύ άλλων παραβιάσεων.
«Όλα όσα έκανα στα χρόνια της θητείας μου προσανατολίζονταν πάντα προς την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο Ραϊσί, που είναι αυτή τη στιγμή επικεφαλής της δικαστικής Αρχής, παραπέμποντας τους Δυτικούς στις δικές τους «παραβιάσεις» στον τομέα αυτόν.
Αναφορικά με τη Σαουδική Αραβία, ο νέος πρόεδρος του Ιράν είπε πως «δεν υπάρχουν εμπόδια» για μια επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων.
«Δεν υπάρχουν εμπόδια, από την πλευρά του Ιράν, για την επαναλειτουργία των πρεσβειών», τόνισε ο Ραϊσί, σε μια χρονική στιγμή όπου βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για μια επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο αντίπαλων δυνάμεων του Κόλπου, που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από τις αρχές του 2016.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το chatbot Grok έχει βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων
Καταγγέλλει σχέδιο εκβιασμού
Η αθλήτρια των Indiana Fever μιλά χωρίς φόβο, δέχεται επιθέσεις και υπερασπίζεται τις απόψεις της για τον γυναικείο αθλητισμό
Πτώση έως 30% στη σοδειά
45χρονη φέρεται να απήχθη από τον πρώην σύντροφό της και να πετάχτηκε από γέφυρα κοντά στη Φλωρεντία
Τι τους προειδοποίησε ο κυβερνήτης
Ο Μιλέι κλιμακώνει τις διεκδικήσεις
Η συγγραφέας δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως πάνω στο σκάφος
Θα ενταχθούν στη γερμανική έκθεση «Η γέννηση των θεών»,
Η υπόθεση που εξετάζει βρετανικό δικαστήριο
Νέα ρήξη μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης με αιχμές προς Μπάιντεν
Το θύμα ήταν σε σχέση με τον Μπερχάν Σιμσέκ για 10 χρόνια
Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται ένα 12χρονο κορίτσι και αρκετά μέλη ιατρικού προσωπικού
Ιστορική αναδιάρθρωση για τον γερμανικό κολοσσό υπό την πίεση του κινεζικού ανταγωνισμού
Εβδομήντα χρόνια από την εθνικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ και της απειλής για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον σύζυγο και την πεθερά της Τγουίσα Σάρμα
Το ψήφισμα και η απεικόνιση της Αφρικής
Η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ έχει «σχεδόν» επανέλθει στην ομαλότητα, ισχυρίζεται ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.