Κοσμος

Σύνοδος ΕΕ - ΗΠΑ: Ποια βασικά θέματα συζητήθηκαν

Τι δήλωσαν Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύνοδος ΕΕ - ΗΠΑ
Σύνοδος ΕΕ - ΗΠΑ © EPA/OLIVIER HOSLET

Κορωνοϊός, εμπόριο και κλίμα μεταξύ των βασικών θεμάτων που τέθηκαν στη Σύνοδο ΕΕ - ΗΠΑ.

Μάθημα για την προετοιμασία για επόμενες πανδημίες αποτελεί η κρίση του κορωνοϊού, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ΕΕ - ΗΠΑ. Ο Σαρλ Μισέλ μίλησε για διεθνή συνεργασία κάνοντας λόγο παράλληλα για τη σημασία του COVAX, των δωρεών και της παραγωγικής διαδικασίας.

Επίσης, έγινε συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και την ενδυνάμωση της συνεργασίας όσο το δυνατόν περισσότερο, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Μισέλ επισήμανε ότι υπήρχε η ευκαιρία για συζήτηση σχετικά με το εμπόριο, τα ψηφιακά ζητήματα και θέματα καινοτομίας, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των θεμελιωδών αξιών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι η Αμερική επέστρεψε», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ και συμπλήρωσε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή για την προώθηση των κοινών αξιών. Όσον αφορά στις σχέσεις με τη Μόσχα, «είμαστε ενωμένοι» είναι το μήνυμα προς την Ρωσία, τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για «άριστη συνάντηση μεταξύ φίλων και συμμάχων» και προσέθεσε ότι η συμφωνία Boeing-Airbus «ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μετά από περίπου 20 χρόνια διαμάχης».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι στη συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εστίασαν στο ότι πρέπει να κινηθούν γρηγορότερα στο ζήτημα της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι συμφώνησαν στη δημιουργία μιας task force ΕΕ-ΗΠΑ, η οποία θα αναγνωρίζει και θα λύνει προβλήματα.

Επίσης, τονίστηκε ότι πρέπει οι αλυσίδες εφοδιασμού να είναι ανοιχτές και ασφαλείς.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι στην αρχή χάθηκε χρόνος και αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ