Κοσμος

Εκλογές στην Αιθιοπία και η κατάσταση είναι εκρηκτική

Μέλη 90 διαφορετικών εθνοτήτων στις κάλπες εν μέσω συγκρούσεων και λιμού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές στην Αιθιοπία
O πρωθυπουργός της Αιθιoπίας Abiy Ahmed © Jemal Countess / Getty Images / Ideal Image

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας βραβεύτηκε το 2019 με το Νόμπελ της Ειρήνης, αλλά στο εσωτερικό της χώρας και σε περίοδο εκλογών αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις.

Οι εκλογές στην Αιθιοπία που αναβλήθηκαν πέρυσι τον Αύγουστο εξαιτίας της πανδημίας θα γίνουν στις 21 Ιουνίου. Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 547 μέλη του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου και ο επικεφαλής του κόμματος που θα αποσπάσει την πλειοψηφία για γίνει πρωθυπουργός. 

Οι επικείμενες εκλογές είναι ένα τεστ για τον σημερινό πρωθυπουργό Abiy Ahmed που ανήλθε στο αξίωμα τον Απρίλιο του 2018 μετά από λαϊκές διαμαρτυρίες κατά του κυβερνητικού συνασπισμού στον οποίον κυριαρχούσε το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF). Ο Abiy υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, απελευθέρωσε τους πολιτικούς κρατουμένους, διόρισε γυναίκες στο υπουργικό του συμβούλιο και συμφιλιώθηκε με τη γειτονική Ερυθραία ο συνοριακός πόλεμος με την οποία έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες. Για τον μεταρρυθμιστικό του ζήλο βραβεύτηκε το 2019 με το Νόμπελ της Ειρήνης, αλλά στο εσωτερικό αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, ιδιαίτερα από το κόμμα των Τιγκράγια, ενώ στην ομώνυμη επαρχία υπάρχει κίνδυνος λιμού.  

Ο Abiy διέλυσε το Επαναστατικό Δημοκρατικό Μέτωπο των Αιθιοπικών Λαών (EPRDF), που αποτελούσε συνασπισμό τεσσάρων εθνοτικών κομμάτων και βρισκόταν στην εξουσία από το 1991 -συχνά μέσω εκλογικής νοθείας- και το αντικατέστησε με ένα καινούργιο κόμμα, το Κόμμα της Ευημερίας. Παρότι κατηγορείται για επιβολή μονοκομματισμού, δηλώνει ότι στην Αιθιοπία χρειάζεται ενότητα και συμφιλίωση μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων και τις κάλεσε να συσπειρωθούν στο Κόμμα της Ευημερίας. Αλλά, το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Tιγκράι και πολλά περιφερειακά κόμματα δήλωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές «εφόσον δεν υπάρχει αντιπολίτευση». Πράγματι, ένας από τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης, ο Jawar Mohammed, βρίσκεται στη φυλακή με την κατηγορία της τρομοκρατίας και ο μόνος που κατεβαίνει στις εκλογές απέναντι στον Abiy, είναι ο Berhanu Nega, επικεφαλής του κόμματος Αιθίοπες Πολίτες για Κοινωνική Δικαιοσύνη, πρώην δήμαρχος της Αντίς Αμπέμπα και εξόριστος από τη χώρα για 11 χρόνια.

Η κατάσταση στην Αιθιοπία είναι εκρηκτική. Σε ορισμένες επαρχίες οι εκλογές θα γίνουν στις 6 Σεπτεμβρίου μέχρι να καταλαγιάσουν οι εθνοτικές συγκρούσεις οι οποίες δεν αναμένεται να καταλαγιάσουν. Στις 21 Ιουνίου θα πάνε στις κάλπες περίπου τα 31 εκατομμύρια από τα 50 εκατομμύρια των ψηφοφόρων και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα σε 23 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η Αιθιοπία έχει προεδρικό σύστημα σαν αυτό της Ελλάδας και της Ιταλίας κι ότι η πληθυσμιακή της πυκνότητα είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο: ο πληθυσμός εκτιμάται ότι έχει διπλασιαστεί από το 2000, αλλά παραμένει κατακερματισμένος σε περίπου 90 εθνοτικές ομάδες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ