Κοσμος

Ποιος είναι ο άντρας που χαστούκισε τον Μακρόν

Ακροδεξιός, μέλος των «Κίτρινων Γιλέκων»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ποιος είναι ο 28χρονος Γάλλος που χαστούκισε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Σάλος προκλήθηκε χθες όταν ένας άντρας με πράσινο μπλουζάκι χαστούκισε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο 28χρονος Γάλλος συνελήφθη και παραμένει υπό κράτηση μαζί με τον φερόμενο ως συνεργό του, Αρτούρ, για «βία κατά προσώπου δημόσιας εξουσίας».

«Οι δύο άντρες που συνελήφθησαν είναι 28 ετών, άγνωστοι στις Αρχές», εξηγεί ο Alex Perrin, εισαγγελέας στη Βαλένθια και πρόσθεσε πως «τα κίνητρά τους δεν είναι γνωστά», χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω το προφίλ των υπόπτων.


Σύμφωνα με την Figaro, οι δύο άντρες ονομάζονται Νταμιέν Ταρέλ και Αρτούρ Σ. και προέρχονται από την πόλη Saint-Vallier. Ο Νταμιέν, ο οποίος φέρεται να χαστούκισε τον Μακρόν, είναι οπαδός των «ιστορικών ευρωπαϊκών πολεμικών τεχνών» και αθλητής του Kendo, μιας ιαπωνικής τέχνης που χρησιμοποιεί σπαθιά. 

Η Liberation η οποία μελέτησε το προφίλ του 28χρονου άνδρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε πως έχει συνδρομή στο ακροδεξιό κανάλι στο YouTube «Papacito», ακολουθεί τον ρατσιστή ράπερ Kroc Blanc και τους La Cocarde. Και οι δύο άντρες ανήκουν σε μια ένωση παιχνιδιών μεσαιωνικού χαρακτήρα ενώ γαλλικά μέσα ανέφεραν πως ο Νταμιάν «ζει σε έναν παράλληλο κόσμο με παίγνια ρόλων και αναπαραστάσεις μαχών του Μεσαίωνα». 

 

Μάλιστα, όταν χαστούκισε τον Γάλλο πρόεδρο, αναφώνησε «Montjoie Saint-Denis!» - μια μεσαιωνική πολεμική ιαχή των γαλλικών στρατευμάτων όταν η χώρα είχε ακόμα βασιλιά, που διατηρήθηκε και κατά την Γαλλική Επανάσταση. Στο πιο πρόσφατο παρελθόν, η συγκεκριμένη ιαχή ακουγόταν από ακροδεξιές ομάδες σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο «BFM TV». Επιπλέον, το La Figaro αναφέρει ότι  οι δύο άντρες ήταν μέλη των «Κίτρινων Γιλέκων»

 

Φίλος του δράστη αναφέρει ότι «εκπλήσσεται πάρα πολύ» από τη χειρονομία του Ντάμιεν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι καθόλου βίαιος». Δύο μέλη από την ένωση τυχερών παιχνιδιών που τον γνωρίζουν, επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για ένα ήσυχο παιδί που δεν κάνει φασαρίες. 

Σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο BFMTV, στο σπίτι του δεύτερου υπόπτου, Αρτούρ, βρέθηκαν όπλα και ένα αντίγραφο του «Mein Kampf», «Ο Αγών του», της αυτοβιογραφίας του Αδόλφου Χίτλερ.

Ομόφωνη καταδίκη για το χαστούκι σε Μακρόν 

Το χαστούκι κατά του Γάλλου Προέδρου επικρήθηκε ομόφωνα, με την Μαρί Λεπέν, τη βασική πολιτική αντίπαλος του Μακρόν, να κάνει λόγο λόγο για «απαράδεκτη ενέργεια και βαθιά καταδικαστέα σε μια Δημοκρατία». Ο δεξιός υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Ξαβιέ Μπερτράν καταδίκασε, επίσης, την «απαράδεκτη ενέργεια».

Πληροφορίες από Liberation, Le Figaro, huffingtonpost.fr

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ