Κοσμος

Νιγηρία: Η κυβέρνηση αναστέλλει τη λειτουργία του Twitter

Η πλατφόρμα διέγραψε ανάρτηση του προέδρου της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Twitter
Twitter © Pixabay / PhotoMIX-Company

Γιατί η Νιγηρία έλαβε την απόφαση να αναστείλει τη λειτουργία του Twitter - Η ανάρτηση του προέδρου, η αντίδραση της πλατφόρμας και η ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας έλαβε σήμερα (4/6) την απόφαση να αναστείλει επ’ αόριστον τη λειτουργία του Twitter στη χώρα, μετά από την κίνηση της πλατφόρμας να διαγράψει ανάρτηση του προέδρου, Μουχαμαντού Μπουχάρι. 

Το Υπουργείο Πληροφοριών και Πολιτισμού ανακοίνωσε στο... Twitter ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέστειλε, επ’ αόριστον, τις δραστηριότητες της υπηρεσίας μικρομηνυμάτων και της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Twitter στη Νιγηρία». 

Την Τετάρτη, το Twitter διέγραψε ανάρτηση του προέδρου Μπουχάρι, ο οποίος απειλούσε όσους ευθύνονται για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στη Νοτιο-Ανατολική Νιγηρία. Το δίκτυο εκτιμά ότι ο αρχηγός του κράτους παραβίασε τους κανόνες χρήσης και άρα «έριξε» την ανάρτησή του. 

Ο υπουργός Πληροφοριών, Λάι Μοχάμεντ, απάντησε ότι, αν το Twitter έχει τους δικούς του κανόνες, ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να σχολιάζει την κατάσταση στη Νιγηρία, ενώ κατηγόρησε την πλατφόρμα ότι «ανέχτηκε» τα μηνύματα του αρχηγού μιας αυτονομιστικής οργάνωσης που δρα στη Νοτιο-Ανατολική Νιγηρία και, όπως λέει, «ενθαρρύνει τη βία».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην έκκληση που απηύθυνε πέρσι ο πρόεδρος-γενικός διευθυντής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, ζητώντας από όσους μπορούν να δωρίσουν bitcoin για να στηρίξουν τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας στη Νιγηρία. «Η αποστολή του Twitter στη Νιγηρία, έπειτα από αυτά τα δύο παραδείγματα, είναι πολύ ύποπτη. Ποιες είναι οι προθέσεις του;», διερωτήθηκε, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2019 η κυβέρνηση της Νιγηρίας έθεσε σε εφαρμογή αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Τα μέτρα αυτά θεωρήθηκαν από ορισμένους ως περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ