Κοσμος

Πύρινος εφιάλτης στο Ιράν - Στις φλόγες διυλιστήριο στην Τεχεράνη

Ορατές από χιλιόμετρα οι φλόγες - Δείτε τις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τεράστιες φλόγες ξεπηδούν από τις εγκαταστάσεις σε διυλιστήριο στο Ιράν, στο οποίο ξέσπασε μεγάλη φωτιά
Τεράστιες φλόγες ξεπηδούν από τις εγκαταστάσεις σε διυλιστήριο στο Ιράν, στο οποίο ξέσπασε μεγάλη φωτιά © YouTube

Στις φλόγες παραδόθηκε διυλιστήριο στο Ιράν, με τη φωτιά να καταστρέφει βιομηχανικές εγκατάστασεις στην Τεχεράνη.

Δραματική ήταν η κατάσταση για αρκετές ώρες στο Ιράν, όταν ξέσπασε μεγάλη φωτιά σε διυλιστήριο πετρελαίου.

Η βιομηχανική εγκατάσταση στα νότια της Τεχεράνης τυλίχθηκε στις φλόγες την Τετάρτη (2/6) έπειτα από έκρηξη που προκλήθηκε από διαρροή σε αγωγό αερίου.

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσεων στην Τεχεράνη. Πυκνός μαύρος καπνός ήταν ορατός από χιλιόμετρα μακριά, με τις φλόγες να φθάνουν σε ύψος πολλών μέτρων, σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Το ατύχημα προκλήθηκε από μια διαρροή σε σωλήνωση υγροποιημένου αερίου. Μια έκρηξη προκάλεσε την πυρκαγιά και τους καπνούς που βλέπουμε» δήλωσε ο Μανσούρ Νταρατζατί στην κρατική τηλεόραση. Και πρόσθεσε ότι η φωτιά ξέσπασε «περίπου στις 19.30, τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής θύματα».

Το διυλιστήριο, που λειτουργεί από το 1968, ανήκει στην Εταιρεία Διυλιστηρίου Πετρελαίου της Τεχεράνης και μπορεί να «δεχτεί» 250.000 βαρέλια ημερησίως, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna. Βρίσκεται στο νότιο άκρο της πρωτεύουσας, σε μια τεράστια βιομηχανική περιοχή, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Έκρηξη σε διυλιστήριο στην Τεχεράνη - Το σενάριο του σαμποτάζ - Τι απαντά το Ιράν

Εκπρόσωπος της εταιρείας απέρριψε «κάθε εικασία για σαμποτάζ στο διυλιστήριο». Και σημείωσε: «Το ατύχημα συνέβη εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος και τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία να θέσουμε υπό έλεγχο την πυρκαγιά».

«Η πυρκαγιά είναι πελώρια. Μερικές από τις δεξαμενές αποθήκευσης φλέγονται», δήλωσε ένας δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης που βρισκόταν κοντά στο σημείο. Και πρόσθεσε: «Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την περιοχή και προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά για να μην επεκταθεί στις άλλες δεξαμενές».

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, 18 από αυτές τις δεξαμενές έχουν πιάσει φωτιά. Η πυρκαγιά στο διυλιστήριο σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν για τη βύθιση στην Θάλασσα του Ομάν, ανοικτά του λιμανιού Ζασκ, του πλοίου εφοδιασμού Kharg. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πλοία του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού, μήκους άνω των 200 μέτρων, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Dead Poets Society (1989) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Εκρήξεις σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Τα βιομηχανικά ατυχήματα είναι συχνά στο Ιράν, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις 23 Μαΐου έπειτα από έκρηξη σε εργοστάσιο παραγωγής πυρίτιδας και εκρηκτικών στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Τρεις μέρες αργότερα, έκρηξη σε πετροχημικό κέντρο στον Κόλπο σκότωσε έναν άνθρωπο.

Επιπλέον, το Ισραήλ, εχθρός της Ισλαμικής Δημοκρατίας, εμφανίζεται ως ο υπ΄αριθμόν ένα ύποπτος για δύο ατυχήματα που συνέβησαν τους τελευταίους 12 σε εγκαταστάσεις του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, τα οποία η Τεχεράνη έκρινε ότι ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς.

Δεδομένων των εντάσεων με το Ισραήλ, ορισμένοι στο Ιράν τείνουν να θεωρούν υπεύθυνες τις ισραηλινές υπηρεσίες για κάθε ατύχημα. Διεθνείς αναλυτές, πάντως, επισημαίνουν ότι οι αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες έχουν θέσει σε σχεδόν πλήρη απομόνωση την Ισλαμική Δημοκρατία από τον υπόλοιπο κόσμο και περιπλέκουν τη συντήρηση των βιομηχανικών υποδομών, αποτελούν μια πιο πειστική εξήγηση για τα ατυχήματα στο Ιράν.

Iran: Fire breaks out at refinery in southern Tehran

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ