Κοσμος

Η Γερμανία μπλόκαρε ρωσικές πτήσεις στο έδαφός της - Τι συνέβη

Οι άδειες που δεν έδωσε η Μόσχα σε αεροσκάφη της Lufthansa

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αεροπλάνο της ρωσικής Aeroflot
Αεροπλάνο της ρωσικής Aeroflot © EPA/BARBARA WALTON

«Μπλόκο» από τη Γερμανία σε πτήσεις από τη Ρωσία μετά την άρνηση της Μόσχας να δώσει άδεια σε αεροσκάφη της Lufthansa.

«Μπλόκο» σε πτήσεις αεροσκαφών από τη Ρωσία βάζει προσωρινά η Γερμανία. Με αυτόν τον τρόπο απαντά στην άρνηση των ρωσικών αρχών να δώσουν άδεια σε πτήσεις της Lufthansa προς τη Ρωσία.

Ειδικότερα, η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας «δεν ενέκρινε εγκαίρως» δύο πτήσεις που επρόκειτο να αναχωρήσουν, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τελικά, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών της Γερμανίας. Με βάση την αρχή της «ανταποδοτικότητας», η Γερμανία με τη σειρά της δεν έδωσε έγκριση για πτήσεις ρωσικών εταιρειών, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα δρομολόγια της Aeroflot και της S7.

«Μόλις χορηγηθούν οι άδειες για τις πτήσεις της Lufthansa θα δοθούν οι εγκρίσεις και για τις πτήσεις των ρωσικών εταιρειών» προστίθεται στην ανακοίνωση. Ούτε το γερμανικό υπουργείο, ούτε ο γερμανικός αεροπορικός κολοσσός ανέφεραν τους λόγους για τους οποίους η Μόσχα δεν ενέκρινε τα σχέδια πτήσης.

Αργά απόψε το βράδυ της Τετάρτης (2/6) έγινε γνωστό ότι οι πτήσεις μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας ξανάρχισαν. «Οι ρωσικές αρχές χορήγησαν άδεια στη Lufthansa για να πραγματοποιεί επιβατικές πτήσεις στη Ρωσία τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι οι πτήσεις της Lufthansa με προορισμό τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη μπορούν να γίνουν όπως προβλεπόταν» ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού ομίλου.

Οι ρωσικές εταιρείες Aeroflot και S7 ανακοίνωσαν επίσης ότι ξαναρχίζουν οι πτήσεις τους προς τη Γερμανία, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία Tass και Ria Novosti.

Ο ευρωπαϊκός αεροπορικός αποκλεισμός στη Λευκορωσία και η στάση της Ρωσίας

Την περασμένη εβδομάδα ακυρώθηκαν δύο πτήσεις της Air France και μία της αυστριακής Austrian Airlines, θυγατρικής της Lufthansa, καθώς η Ρωσία δεν ενέκρινε την αλλαγή στα σχέδια πτήσης, που είχε ως στόχο τον εναέριο αποκλεισμό της Λευκορωσίας.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες παρακάμπτουν τον λευκορωσικό εναέριο χώρο μετά την «κρατική αεροπειρατεία» σε αεροσκάφος της Ryanair, που είχε ως αποτέλεσμα το αεροπλάνο να προσγειωθεί στο Μινσκ και να συλληφθεί ο δημοσιογράφος Ρόμαν Προτάσεβιτς.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είχε δηλώσει ότι η ακύρωση των πτήσεων της Air France οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο σε «τεχνικά θέματα». Από τη μεριά του ο Eurocontrol, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, ανέφερε: «Οι πτήσεις μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας έχουν άδεια να χρησιμοποιούν καθορισμένους αεροδιαδρόμους. Αν μια εταιρεία θέλει να αλλάξει αυτήν την πορεία πρέπει να υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία μεταξύ της εν λόγω εταιρείας και της Ρωσίας».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ