Κοσμος

Αφγανιστάν: Πολεοδομική ανάπλαση στην Καμπούλ

Ενώ οι Ταλιμπάν συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kaboul-anaplasi.jpg

Με τις βομβιστικές επιθέσεις να συνεχίζονται η Καμπούλ θα αλλάξει μετά την έγκριση του βραβευμένου σχεδίου ανάπλασης από το αρχιτεκτονικό γραφείο Sasaki.

Ενώ οι βομβιστικές επιθέσεις επαναλαμβάνονται καθημερινά στην Καμπούλ, το αρχιτεκτονικό γραφείο Sasaki, που έχει έδρα τη Βοστόνη, πήρε το βραβείο Regional & Urban Design για ένα σχέδιο εκτεταμένης ανάπλασης στην πολύπαθη αφγανική πρωτεύουσα. Την ανάπλαση θα χρηματοδοτήσει το υπουργείο Αστικής Ανάπτυξης και Γης του Αφγανιστάν, με οικονομική βοήθεια από την Ιταλία, με σκοπό να αναδείξει την πρωτεύουσα της χώρας ως σταυροδρόμι πολιτισμών, οικολογικών συστημάτων και εμπορικών διαδρομών. Σύμφωνα με το σχέδιο του Sasaki, ενώνονται δύο οδικές αρτηρίες που έχουν συμβολική σημασία για την Καμπούλ δημιουργώντας καινούργιο αστικό ιστό ο οποίος θα ευνοεί την κυκλοφορία των γυναικών, θα αναδεικνύει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες -έμφαση δίνεται στα λεγόμενα κέντρα εναλφαβητισμού- και θα συμβάλλει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται γραμμή τραμ, αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινωνική στέγαση, δημόσια βιβλιοθήκη, σχολή Διοίκησης, κλινικές και ανακαινίσεις ιστορικών κτιρίων όπως το παλάτι. Επίσης προβλέπονται δενδροφυτεύσεις, συντήρηση του πάρκου Μπαμπούρ μαζί με δημιουργία περιπάτου στις όχθες του ποταμού.

sasaki-kaboul.jpg

Ο ανασχεδιασμός της Καμπούλ φαίνεται απαραίτητος δεδομένου ότι η πόλη, παρά τις πολεμικές συγκρούσεις και την τρομοκρατία, σημείωσε πληθυσμιακή αύξηση -2 εκατομμύρια κατοίκους μέσα σε μια δεκαετία- φτάνοντας τους 3,1 εκατομμύρια κατοίκους. Εξάλλου, πολλές από τις παλιές υποδομές έχουν φθαρεί ανεπανόρθωτα μαζί με την αγροτική ζώνη που την περιβάλλει, ενώ πολλά μνημεία του παρελθόντος καταστράφηκαν από τη μανία των Ταλιμπάν. Το σχέδιο ανάπλασης προβλέπει «εμπορικό διάδρομο» στο μήκος της οδού Dar ul-Aman και της λεωφόρου Massoud που συνδέει την πόλη με το αεροδρόμιο: η Dar ul-Aman μεταμορφώνεται σε αστική αρτηρία 6 χιλιομέτρων με τρεις διακριτές συνοικίες η καθεμιά από τις οποίες έχει δικό της χαρακτήρα και τοπίο. Στη λεωφόρο Massoud θα γίνουν επενδύσεις σε κοινωνικές υποδομές προκειμένου να αναζωογονηθούν οι εξαθλιωμένες γειτονιές. Πρόκειται για πολύ φιλόδοξο σχέδιο που αφορά πάνω από 4 εκατομμύρια κατοίκους και έχει σκοπό, εκτός από τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, τη συνδεσιμότητα μεταξύ των Καμπούλ και της υπαίθρου, την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και την ανάδειξη του δημόσιου χώρου.

kabul_urban_design_framework_-_sasaki.jpg

Στο χτίσιμο των υποδομών θα συνεργαστούν πολεοδομικά γραφεία από το Σικάγο, το Αν Άρμπορ, το Όστιν και το Σιάτλ. Το βραβείο που πήρε το Sasaki ήταν το επιστέγασμα ενός έργου που συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό με τον σεβασμό των τοπικών παραδόσεων και του οικοσυστήματος. Όπως είναι φυσικό, το σχέδιο ανάπλασης της Καμπούλ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν οι Ταλιμπάν συνεχίσουν την καταστροφική τους δράση στην πρωτεύουσα. Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη τουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε από βόμβα. Τα αιματηρά επεισόδια πολλαπλασιάζονται και οι δυνάμεις των Ταλιμπάν ενώνονται με εκείνες του Ισλαμικού Κράτους. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ